Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν από νωρίς, φέτος το καλοκαίρι στο Ρέθυμνο, σε συνδυασμό με τις γεμάτες από κόσμο παραλίες, έχουν θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τους ναυαγοσώστες οι οποίοι κατά μέσο όρο, προβαίνουν καθημερινά, σε τουλάχιστον τρεις διασώσεις.
Από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί τρεις πνιγμοί στις θάλασσες του Ρεθύμνου. Και οι τρεις αφορούσαν σε αλλοδαπούς επισκέπτες της πόλης και σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια άσχημων καιρικών συνθηκών, με πάνω από τέσσερα μποφόρ αέρα.
Παρόλο που η ναυαγοσωστική κάλυψη του νομού θεωρείται επαρκής από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, ωστόσο, το γεγονός ότι η ακτογραμμή της πόλης βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Κρήτης και κατ’ επέκταση δέχεται τα περισσότερα μελτέμια, εντείνει την ανάγκη για προσοχή των λουόμενων από τη μια και την εγρήγορση των ναυαγοσωστών από την άλλη.
Η πρόληψη πάντως αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα, αφού οι βασικές οδηγίες προστασίας από πνιγμό είναι γνωστές στους περισσότερους από μικρή ηλικία. Για παράδειγμα, ενδείκνυται να αποφεύγεται το κολύμπι όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και όταν υπάρχει αναρτημένη κόκκινη σημαία στις παραλίες. Οι κολυμβητές δε θα πρέπει να έχουν καταναλώσει φαγητό και αλκοόλ πριν μπουν στη θάλασσα και καλό θα ήταν όταν το κάνουν να παραμένουν κοντά στις ακτές.
«Η θάλασσα απαιτεί σεβασμό», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Λιμενάρχης Ρεθύμνης, πλωτάρχης Κωνσταντίνος Καστρινάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι θάλασσες είναι επικίνδυνες και για τον λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ναυαγοσωστών. «Σε γενικές γραμμές ο κόσμος είναι συνεργάσιμος, αλλά υπάρχουν και κάποια περιστατικά ανυπακοής, όπου ενώ γίνονται συστάσεις από τους ναυαγοσώστες, οι κολυμβητές δε συμμορφώνονται και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται να επέμβουμε και εμείς ως Λιμεναρχείο. Ο ναυαγοσώστης δεν έχει σκοπό να χαλάσει το μπάνιο κανενός, αλλά αντιθέτως να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή», εξηγεί.
Δίνοντας κάποιες επιπλέον συμβουλές, ο κ. Καστρινάκης ανέφερε πως όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, δε πρέπει να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα. «Και οι τρεις πνιγμοί που είχαμε το 2022, σημειώθηκαν σε άσχημες καιρικές συνθήκες με τέσσερα και πέντε μποφόρ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε το κολύμπι όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και όταν υπάρχει αναρτημένη κόκκινη σημαία στις παραλίες. Οι κολυμβητές δε θα πρέπει να επιχειρούν να κολυμπήσουν με γεμάτο στομάχι και καλό θα ήταν γενικώς, να κολυμπάνε μαζί με παρέα, ώστε αν γίνει κάτι να το αντιληφθεί κάποιος άμεσα».
Όπως εξήγησε η ναυαγοσωστική κάλυψη του νομού είναι επαρκής, καθώς δεν σημειώνονται ελλείψεις προσωπικού και σε παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι από ένας ναυαγοσώστες.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αγριμάκης, ανάδοχος ναυαγοσωστικού έργου του δήμου, αλλά και υπεύθυνος της Ακαδημίας Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου, έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες που πρόκειται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες στο Ρέθυμνο. «Το καλοκαίρι ξεκίνησε με πολλούς δυνατούς καιρούς. Τις άλλες χρονιές μέχρι τις αρχές Αυγούστου υπήρχαν ήρεμες θάλασσες, φέτος όμως υπάρχουν πολλές μέρες με φουρτούνα. Τις επόμενες πέντε μέρες, ενώ είμαστε στα μέσα του Ιουλίου, θα έχουμε έντονες καιρικές συνθήκες στο Ρέθυμνο, με μελτέμια και φουρτούνες, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».
Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι το Ρέθυμνο έχει γεμίσει με κόσμο, εξαιτίας της τουριστικής περιόδου, οι διασώσεις στις θάλασσες έχουν καταλήξει να γίνουν «καθημερινό φαινόμενο». «Κάνουμε κατά μέσο όρο τρεις διασώσεις την ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο όγκο ατόμων που καλούνται να επιβλέπουν σε καθημερινή βάση οι ναυαγοσώστες, έχουν φροντίσει σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, να προβούν στον κατάλληλο σχεδιασμό. «Σε μέρη που υπό άλλες συνθήκες θα υπήρχε ένας ναυαγοσώστης έχουμε προβλέψει να υπάρχει και ένας ακόμη, γιατί ένα άτομο όπως είναι λογικό, δε μπορεί να επιβλέπει 300 και 400 άτομα που κολυμπάνε δίπλα του. Σε κακές καιρικές συνθήκες είναι άλλοι έξι με επτά ναυαγοσώστες που είναι έτοιμοι να συνδράμουν σε αυτό το έργο».
Συνολικά στον δήμο Ρεθύμνης, σύμφωνα με τον κ. Αγριμάκη υπάρχουν 19 ναυαγοσωστικοί πύργοι, τρία τζετ σκι και τέσσερα σκάφη με το ανάλογο προσωπικό ναυαγοσωστών και οδηγών, που βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα σε περίπτωση ανάγκης. «Πέραν όμως του να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, σημασία για εμάς έχει η πρόληψη. Η πρόληψη γίνεται στην παραλία με τους επιπλέον ναυαγοσώστες και όχι με το να τρέχουμε με τα σκάφη και να κάνουμε διασώσεις. Και δε πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη η ακτογραμμή του Ρεθύμνου έχει τις δυσκολίες της, γιατί είναι στη βόρεια πλευρά της Κρήτης, η οποία δέχεται όλους τους βοριάδες, με αποτέλεσμα να έχουμε τα λεγόμενα μελτέμια. Οπότε όλο το βόρειο τμήμα του Ρεθύμνου θέλει μεγάλη προσοχή όταν αναρτάται η κόκκινη σημαία», επεσήμανε.
Κλείνοντας, σχολίασε οι περισσότεροι Ρεθεμνιώτες έχουν αποκτήσει κάποια «παιδεία» αναφορικά με την επικινδυνότητα των θαλασσών του νομού, με το κυριότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στους ξένους επισκέπτες. «Δε γνωρίζουν», ανέφερε δικαιολογώντας τους. «Πρέπει να υπάρξει μια λεπτή γραμμή από εμάς, έτσι ώστε να μην φοβηθούν και το μέρος μας που είναι υπέροχο, αλλά να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι πρέπει και να προσέχουν. Είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε προσωπικό, έχουμε την εμπειρία και αισιοδοξούμε ότι δε θα έχουμε άλλα δυσάρεστα περιστατικά στο μέλλον», κατέληξε.
Πηγή: rethnea.gr