Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης στο CRETA: Διπλό «χτύπημα» στο ΑΕΠ από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες – Οι προβλέψεις για το μέγεθος των επιπτώσεων

Πρέπει να διαβάσετε

Οι “πληγές” στο Θεσσαλικό κάμπο θα πάρουν πολύ χρόνο για να κλείσουν κι οι οικονομικές επιπτώσεις ακόμη δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακριβώς.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και πρόβλεψης, Γιώργος Ατσαλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και την Μίρκα Οικονομοπούλου τόνισε πως ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη ότι οι πλημμυρισμένες εκτάσεις, αντιστοιχούν στο 1/5 της παραγωγής προϊόντων, πρόκειται για ένα ποσοστό που συμβάλλει σημαντικά στο ακκαθάριστο εθνικό προϊόν, τόσο με το εσωτερικό εμπόριο, όσο όμως και με τις εξαγωγές. “Η κακοκαιρία daniel σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, θα επηρεάσουν το εθνικό ακκαθάριστο προϊόν. Κι αν αυτό επηρεαστεί κατά 1%, τότε μιλάμε για απώλειες 1 δισ. ευρώ από τα έσοδα του κράτους, την ώρα που εκείνο πρέπει να διαθέσει χρήματα για αποζημιώσεις κι αποκατάσταση υποδομών. Η ταχύτητα με την οποία θα δοθούν οι αποζημιώσεις, θα επηρεάσει και την ταχύτητα της ανάκαμψης.

Ακόμη, ο κ. Ατσαλάκης σημείωσε πως δε νοείται αποκατάσταση των υποδομών δίχως ένα σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα. “Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας, αλλά όλο τον πλανήτη. Ενδεικτικά, στη μακρινή Κίνα στο τέλος του Ιουλίου υπήρξαν πολύ καταστροφικές πλημμύρες με ανθρώπινες απώλειες και μεγάλες οικονομικές καταστροφές“.

Το στοίχημα ωστόσο είναι η διατήρηση μιας υγιούς, ισορροπημένης οικονομικής κατάστασης. “Αυτήν τη στιγμή τα επιτόκια είναι 3,5-4% και βαίνουν προς τα πάνω. Και ξέρετε, όταν παίρνουμε ένα δάνειο ουσιαστικά τι κάνουμε; Παίρνουμε το όφελος εμείς και αφήνουμε τα χρέη να τα πληρώσουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές. Πρέπει να είμαστε από τη μια μεριά φειδωλοί και σωστοί στη διαχείριση και κυρίως των δανεικών χρημάτων, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει οπωσδήποτε και κατά προτεραιότητα να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και γενικά πρέπει να ξέρουμε ότι σήμερα πιθανόν να είναι αυτοί σε δύσκολη θέση, αλλά αύριο μπορεί να είμαστε κι εμείς. Διότι η σφοδρότητα κι η συχνότητα των φαινομένων κάνει επισφαλείς οποιεσδήποτε προβλέψεις και με βάση τα όσα γίνονται τελευταία θα πρέπει να δούμε μια διαφορετική προσέγγιση και κυρίως σχετικά με τα κονδύλια τα οποία αφιερώνονται για την πράσινη μετάβαση. Θα πρέπει ένα μέρος αυτών των κονδυλίων να μην πάει σε ανεμογεννήτριες κι ηλιακά, αλλά να πάει σε έργα υποδομών και στη δημιουργία μηχανισμών που θα αποτρέπουν ή θα ελαχιστοποιούν τις καταστροφικές ζημιές τέτοιων ακραίων φαινομένων.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα