Καθηγητής Οξφόρδης στο Creta: Φιλοσοφία για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πλανήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών βρίσκεται το εμβόλιο της Οξφόρδης ανεβάζοντας και αυτό με τη σειρά του τον πήχη των προσδοκιών για την αντιμετώπιση του κορωνοιού.

«Η φιλοσοφία του σχεδιασμού του εμβολίου από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πλανήτη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η τιμή και ο τρόπος διάθεσης του εμβολίου», τόνισε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητής ανοσολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να φθάσει το 90%, όταν η πρώτη του από τις δύο δόσεις χορηγηθεί στο ήμισυ.

Όσον αφορά τις κλινικές δοκιμές, όπως εξήγησε ο καθηγητής, είχαν πραγματοποιηθεί δύο υποδοκιμές με την μια να αφορά δύο ενέσεις με την υψηλή συγκέντρωση του εμβολίου και μια που έδινε μια χαμηλή δόση σε συνδυασμό με μια δεύτερη υψηλότερη που τελικά έδωσε  αποτελεσματικότητα 90%.

«Οι δόσεις υπολογίζεται να χορηγούνται σε διάστημα 28 ημερών, η πρώτη από την δεύτερη», σημείωσε ο κ.Λιγοξυγκάκης προσθέτοντας πως «με την πρώτη δόση ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό και ο οργανισμός προστατεύεται από μια πιθανή σοβαρή λοίμωξη χωρίς αυτό να σημαίνει πως και πάλι δεν θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς την τήρηση των μέτρων προστασία για τον ιό».

Μεταλλάξεις και αποτελεσματικότητα εμβολίων

Σχετικά με τις πιθανές μεταλλάξεις του κορωνοιού στο μέλλον και την αντιμετώπισή τους από τα εμβόλια που θα έχουν ήδη παραχθεί ο καθηγητής ανοσολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επεσήμανε πως «περιμένουμε να υπάρξουν μεταλλάξεις του κορωνοιού αλλά αρκετά αργότερα. Μελετάμε και επικαιροποιούμε συνεχώς τα στοιχεία. Ακόμα και στην περίπτωση της μετάλλαξης του κορωνοιού, τα εμβόλια θα μπορούν με μικρές προσαρμογές  να είναι αποτελεσματικά και για τις μεταλλάξεις».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα