Την πεποίθηση ότι οι ειδικοί ανέμεναν περισσότερα κρούσματα αυτή την περίοδο, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο καθηγητής Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας Γιώργος Κριτσωτάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κριτσωτάκης, ο ίδιος βρίσκεται σε στάση… αναμονής καθώς τώρα φαίνονται οι επιπτώσεις των προηγούμενων ημερών. «Το κομμάτι των γιορτών το περάσαμε από ότι φαίνεται, το άνοιγμα των σχολείων θα φανεί τις επόμενες ημέρες, αν υπάρξει κάτι».

Πρόσθεσε δε, ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την αποκλιμάκωση την επόμενη βδομάδα, αν δεν υπάρξει κάποια έξαρση. «Αν τις επόμενες ημέρες δεν προκύψει κάτι, είμαστε επίσημα σε φάση ύφεσης».

Ο κ. Κριτσωτάκης ξεκαθάρισε ότι η πεποίθηση πως η Όμικρον θεωρείται ήπιος ιός είναι λανθασμένη. «Φαίνεται αν είναι ηπιότερος από τη Δέλτα, χωρίς να έχουμε δει μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως το long covid. Συνεπώς πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, τα κρούσματα είναι μεγάλος αριθμός ακόμη, παρά το γεγονός ότι είναι σε μικρότερο αριθμό από τις προηγούμενες ημέρες. Καταλαβαίνω την αγωνία των ανθρώπων που βρίσκονται στην εστίαση, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία είναι από τη Δέλτα, όμως αυτοί που έχουν νοσήσει από την Όμικρον είναι ακόμη σε μικρές ηλικίες. «Η Όμικρον αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται ως πιο ήπια γιατί είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ανοσολογικά. Έχουμε υψηλό ποσοστό εμβολιασμών ατόμων με την γ’ δόση. Αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα δεν ξέρουμε αν θα είχαμε πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές. Συνεπώς περιμένουμε ακόμη να δούμε αν γίνει μια έξαρση σε μεγαλύτερα άτομα, που είναι ανεμβολίαστα, πιστεύω ότι θα δούμε μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας, αντίστοιχες με τις προηγούμενες μεταλλάξεις».

Κλείνοντας, ο κ. Κριτσωτάκης σημείωσε πως ανοσία, έχουμε αποκτήσει ήδη σε μεγάλο βαθμό μέσω του εμβολιασμού και είναι μέχρι στιγμής ο «καλύτερος τρόπος». «Ακόμη και τώρα με την Όμικρον μπορεί τα εμβόλια έχουν χαμηλότερη προστασία σε σχέση με τη λοίμωξη, παραμένει όμως υψηλή η προστασία σε σχέση με την νοσηλεία είτε σε ΜΕΘ είτε σε κλινικές κορωνοϊού. Αν αυτό σημαίνει και τη λήξη της πανδημίας θα πρέπει να το συζητήσουμε, ότι κάποια στιγμή θα μπούμε στο καλοκαίρι με καλύτερες συνθήκες, ναι αυτό το πιστεύω όμως το τι θα γίνει με την κατάσταση τον επόμενο χειμώνα δεν μπορούμε να το ξέρουμε».