Η πορεία των εμβολιασμών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη σταδιακή επιστροφή στην… κανονικότητα. Το Πάσχα αποτελεί ορόσημο έστω και αν ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά.

Επιφυλακτικός σχετικά με τις προβλέψεις για άρση απαγορεύσεων στο τέλος Απριλίου και ελευθερίας μετακινήσεων εμφανίστηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Τα Πάσχα δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Έχει σημασία το ποσοστό του εμβολιασμού τις επόμενες εβδομάδες. Υπολογίζεται ότι στο τέλος Μαρτίου θα έχουν αναπτύξει ανοσία περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες. Αυτός ο αριθμός δεν αρκεί και πρέπει να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητής Φαρμακολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Αναφερόμενος στη διάρκεια ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια πρόσθεσε πως «το πιο πιθανό σενάριο είναι να πρέπει να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο προκειμένου να διατηρούμε ανοσία έναντι του ιού».

Αισιοδοξία πάντως προκαλεί το γεγονός πως τα εμβόλια που είναι σήμερα στην παραγωγή είναι αποτελεσματικά και ενάντια στο μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος.

«Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής είναι αποτελεσματικά απέναντι στο βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλόπουλος.