Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Κρήτη έχει κινητοποιήσει την επιστημονική κοινότητα. Ειδικοί εξετάζουν όλες τις παραμέτρους για το τι μπορεί να σηματοδοτήσει ο μεταλλαγμένος ιός σε σχέση με τη διασπορά στην κοινότητα.

«Δεν υπάρχει ανησυχία. Αν επικρατήσει αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιθανό να διασπείρεται με μεγαλύτερη ταχύτητα», τόνισε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό Αχιλλέας Γκίκας.

Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν επηρεάζεται η παθογόνος δράση του κορωνοϊού, η θνητότητα ή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Έχει διαπιστωθεί από τη Βρετανία, όταν πρωτοεντοπίστηκε το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος, ότι υπήρξε αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού. Δεν είναι όμως πιο παθογόνο το νέο στέλεχος. Το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού», πρόσθεσε το μέλος της εθνικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Εξάλλου, στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 26 νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

«Τα δύο δεν έχουν διασύνδεση με το εξωτερικό. Το εξετάζουμε για να δούμε την εξέλιξη του ιού. Το ένα από αυτά εντοπίστηκε στην Κρήτη», σημείωσε ο καθηγητής εσωτερικής παθολογίας και μολυσματικών ασθενειών Αχιλλέας Γκίκας και πρόσθεσε πως «μεταλλάξεις υφίστανται όλοι οι ιοί. Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός δεν μεταλλάσσεται γρήγορα. Αυτό είναι καλό σημάδι για την αντιμετώπισή του και την εμβολιαστική αποτελεσματικότητα».