Μία σειρά από μεταλλάξεις του κινεζικού στελέχους του κορωνοϊού διαμόρφωσαν τα γενετικά χαρακτηριστικά του SARS COV 2 που εξαπλώθηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι μεταλλάξεις δημιούργησαν ένα στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο εξελίχθηκε σε περισσότερο μεταδοτικό και επιθετικό, οδηγώντας, όπως τόνισε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο ομότιμος Καθηγητής Γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, στην διασπορά της πανδημίας.

«Υπάρχουν μερικές μεταλλάξεις που μπορούν να δώσουν επιλεκτικό πλεονέκτημα στον ιό σχετικά με την επιβίωση και τη μεταδοτικότητά του. Αυτό συνέβη με τον κορωνοϊό. Δημιουργήθηκε ένα νέο στέλεχος στην Ευρώπη με τρεις μεταλλάξεις που εξαπλώθηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλίδης.

 «Οι ιοί έχουν την τάση να μεταλλάσσονται αρκετά. Εκείνο το οποίο είναι εντυπωσιακό είναι ότι έχουμε 10 φορές λιγότερες μεταλλάξεις στον κορωνοϊού σε σχέση με τον ιό της γρίπης. Ο ιός έχει μια τάση να διορθώνει τα λάθη του. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 μεταλλάξεις», επισημαίνει ο καθηγητής.

Την ίδια ώρα εντοπίζεται νέο στέλεχος που ερευνάται από τους ειδικούς για τα νέα χαρακτηριστικά του.

«Όταν το 40% τουλάχιστον των νοσούντων  περιέχει αυτό το στέλεχος το οποίο είναι πιο μεταδοτικό μπορείτε να καταλάβετε γιατί είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι στη χώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.