Καθηγητής Γαλιατσάτος στο CRETA για Σανγκάη: Αναρωτιόμαστε μήπως συμβαίνει κάτι που δεν μας έχουν πει

Πρέπει να διαβάσετε

Για τις σοκαριστικές εικόνες από την Σανγκάη και τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο οι κινεζικές Αρχές αντιμετωπίζουν την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος. 

Όπως ανέφερε ο κ. Γαλιατσάτος, είμαστε στην πανδημία αυτή δύο χρόνια και έχουμε πολλά εργαλεία για να νικήσουμε τον ιό, που δεν θα μας καταστρέψουν, δεν θα μας βάλουν στο νοσοκομείο ενώ πρόσθεσε πως και τα εμβόλια δουλεύουν μια χαρά. «Πρέπει να τα κάνουμε σε συγκεκριμένο κύμα, με πολλά κρούσματα, έχουμε μάσκες, τεστ, έχουμε καλά φάρμακα και τώρα εγώ σε πολλούς ασθενείς τα έχω δώσει τα φάρμακα, να βοηθήσουμε να περάσουν τον ιό. Το τι βλέπουμε στην Σανγκάη, δεν το καταλαβαίνω, το βρίσκω πολύ περίεργο το τι κάνουν εκεί. Είναι τι κάναμε δύο χρόνια πριν, που δεν ξέραμε και δεν είχαμε εργαλεία, δεν ξέραμε τι θα μας έρθει. Λέμε μήπως συμβαίνει κάτι άλλο εκεί και δεν μας το λένε, τα μάτια μας είναι εκεί, γιατί δύο χρόνια πριν κάτι βγήκε από εκεί και δεν μας το είπαν. Γι΄αυτό το σκέφτομαι διπλά τώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, το μικρόβιο του κορωνοϊού θα δώσει πολλές μεταλλάξεις όσο. «Όσο καιρό θα μείνει εδώ και δεν θα φύγει τώρα σε λίγο αλλά θα μείνει για πολλά χρόνια θα κάνει πολλές μεταλλάξεις. Είναι καλό να ξέρουμε ότι όταν έχουμε κάνει εμβόλια δίνουμε δύναμη στον ιό να κάνει μεταλλάξεις σε κάτι που δεν θα μας σκοτώσει ή θα μας βάλει σε ΜΕΘ, αυτό βλέπουμε σιγά-σιγά σε μέρη του κόσμου με υψηλό ποσοστό, οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι αλλού. Το αντίθετο προσέχουμε όμως αν δώσει καινούρια μετάλλαξη που είναι πιο βαριά όπως η Δέλτα, εκεί θα φοβόμαστε. Πρέπει να εμβολιαστούμε, να στείλουμε τα εμβόλια σε όλο τον κόσμο που δεν τα έχει πάρει μέχρι τώρα. Θα μας βοηθήσει να μην έχουμε μια χειρότερη παραλλαγή, στο μέλλον. Γι’ αυτό το λέω ότι δεν καταλαβαίνω στη Σανγκάη τι γίνεται, αρκετός κόσμος έχει κάνει το εμβόλιο αν υπάρχει κάτι που δεν μας λένε ή αν είναι απλά ο πολιτισμός τους, εμείς μπορούμε να κινήσουμε τη φύση και να κάνουμε τον ιό πιο αδύνατο».

Πρόσθεσε δε, πως ένα ακόμη θέμα στην Κίνα είναι ότι υπάρχουν δικά τους εμβόλια που υπάρχουν έρευνες όμως δεν είναι όπως αυτές που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη και στην Αμερική. «Πολλά πανεπιστήμια κάνουν έρευνες, να είμαστε σίγουροι ότι δουλεύουν ακόμη τα εμβόλια. Δεν το ξέρουμε ακόμη καλά, στην Κίνα δίνουν λίγες έρευνες, άλλη υπόθεση είναι μήπως τα εμβόλια δεν βοηθούν όπως τα υπόλοιπα. Τα μάτια μας είναι εκεί γι’ αυτό μπορεί κάποιος να πει ότι είναι ο πολιτισμός τους αλλά για εμάς δύο χρόνια πριν τι είδαμε; Δεν θέλω να μας χτυπήσει κάτι παράξενο και μια έκπληξη που δεν θέλουμε».

Ο κ. Γαλιατσάτος σημείωσε πως σε κάθε του ασθενή και οικογένεια συστήνει να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό. «Πρέπει να κάνουμε τη σωστή επιλογή να μην κολλήσουμε κάποιο άλλο και αν κολλήσουμε να έχουμε αρκετά αντισώματα. Τώρα βλέπεις πολλά κράτη και ζητούν από τον άνθρωπο να διαλέξει τι θα κάνει για τον εαυτό του και την οικογένεια του, να κάνετε ότι μπορείτε να είστε ασφαλείς γιατί και να μην είναι σοβαρό μπορεί να πάθουμε long COVID, η επιλογή είναι δική μας».

Κλείνοντας, ο κ. Γαλιατσάτος σημείωσε πως φέτος θα γιορτάσουμε το Πάσχα ωστόσο θα είναι διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα