Καθηγητής επιδημιολογίας στο CRETA: Ύφεση και εκρίζωση της νόσου σε 2-3 εβδομάδες

Πρέπει να διαβάσετε

Για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και την καθοριστική συμβολή των περιοριστικών μέτρων σε αυτή, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η επιδημία στην Ελλάδα -γιατί στη χώρα δεν πρόκειται για πανδημία- είναι απολύτως σταθερή», τόνισε και εκτίμησε πως «σε δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε ύφεση, θα μπορούμε να μιλάμε για την εκρίζωση της νόσου στην Ελλάδα.»

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε τον αριθμό των ασθενών στη χώρα να μειώνεται.

«Δεν βλέπω να έχουμε κορύφωση στην  Ελλάδα, την έχουμε επιπεδώσει την καμπύλη», σημείωσε εμφατικά και εξήγησε πως για να υπάρξει κορύφωση της καμπύλης θα έπρεπε πρώτα να μπούμε στην εκθετική φάση του ιού, κάτι που όπως τόνισε στην Ελλάδα με τα ισχύοντα μέτρα δεν θα γίνει.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν τα αυστηρά μέτρα έχουν και μια δεύτερη όψη, αυτή της μη ανοσίας του πληθυσμού ο κ. Μαγιορκίνης αποδόμησε το μοντέλο της «ανοσίας της αγέλης», αφού όπως είπε μέχρι σήμερα «δεν το έχουμε δει ποτέ να συμβαίνει σε φυσική λοίμωξη».

Πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής ανέφερε πως δεν είναι ακριβές ότι κάποιος λαός που θα εκτεθεί στον ιό, με χιλιάδες νεκρούς, θα δημιουργήσει «ανοσία της αγέλης». «Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδό», τόνισε, «εννοούμε ότι πρέπει να νοσήσει το 70 με 80% του πληθυσμού μιας χώρας, οπότε θα μιλούσαμε για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς ανά χώρα».

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως οι εκτιμήσεις του για την πορεία του ιού είναι αυτές, με δεδομένο ότι τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας θα συνεχίσουν να ισχύουν.

«Αν αύριο χαλαρώσουμε τα μέτρα θα περάσουμε σε σενάρια Ιταλίας σε μία μόλις εβδομάδα», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «αν τα μέτρα για παράδειγμα αρθούν στις 30 Απριλίου, θα μετράμε νεκρούς ανά 300».

Τέλος σημείωσε πως τη δεδομένη στιγμή δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα αλλά περισσότερη αστυνόμευση, για να διασφαλίζεται ότι τηρούνται από όλους, ενώ συμπλήρωσε πως ο περιορισμός στις μετακινήσεις είναι το στοιχείο αυτό που μπορεί να κρατήσει περιοχές της επαρχίας «καθαρές» από τον ιό. «Αν τηρηθούν τα μέτρα στις περισσότερες περιοχές θα έχουμε ένα με δύο κρούσματα και θα λήξει», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα