Με τη θερμοκρασία το τελευταίο διάστημα να είναι στο «κόκκινο», ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της εθνικής επιτροπής Υγείας κατά του κορωνοϊού, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA ξεκαθάρισε πως η αύξηση της θερμοκρασίας μειώνει κατά 30% την επιβίωση του ιού στον αέρα. Αυτό σαφώς ισχύει μόνο για τους εξωτερικούς χώρους.

«Πρέπει να αποδεχτούμε το ρίσκο»

Με τις μετακινήσεις από και προς την Κρήτη να απελευθερώνονται και αρκετές αεροπορικές εταιρείες να ανακοινώνουν σταδιακά την αύξηση των πτήσεων, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε: «Ο μόνος τρόπος για να κινηθεί η οικονομία, είναι να αποδεχτούμε ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ρίσκου» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα δεύτερο lockdown, ωστόσο θεωρώ εξαιρετικά χαμηλή την πιθανότητα αυτή, διότι ο κόσμος είναι πιο υποψιασμένος. Επιπλέον, έχουμε περισσότερα “όπλα στη φαρέτρα” μας, όπως θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν σε μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης ασθενών που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. και σύντομα αναμένεται να έχουμε πιο ακριβή τεστ αντισωμάτων, ίσως και αντιγόνων, δηλαδή πιο γρήγορα τεστ, χαμηλότερου κόστους, τα οποία θα είναι ευρέως διαθέσιμα.»

«Πολύ μακριά από την ανοσία της αγέλης»

Ως προς την ανοσία της αγέλης, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας υπογράμμισε πως μελέτη στην Ισπανία αποκαλύπτει πως μόλις το 5% των πολιτών, έχει αντισώματα. Σημειώνεται ότι στην Ισπανία τα επιβεβαιώμενα κρούσματα ξεπερνούν τις 278.000 και οι θάνατοι είναι τουλάχιστον 27.700. «Το ποσοστό της Ισπανίας απέχει πολύ από το ποσοστό “ανοσίας της αγέλης”, το οποίο για τον ιό αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον 70% του πληθυσμού κάθε χώρας! Στην Ελλάδα το ποσοστό το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο του 1%».

«Η επαναλοίμωξη μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη»

Ο κ. Μαγιορκίνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ως προς την περιβόητη ανοσία της αγέλης. «Υπάρχει το ενδεχόμενο αν κάποιος νοσήσει για δεύτερη φορά, να νοσήσει βαρύτερα. Αυτό για παράδειγμα ισχύει στο δάγγειο πυρετό. Δε νομίζω ότι θα ισχύσει για τον κορωνοϊό, δεν μπορούμε όμως και να το αποκλείσουμε.»