«Καμπανάκι» όχι ως προς τα εισαγόμενα, αλλά τα μέχρι στιγμής, ορφανά εγχώρια κρούσματα κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έκρουσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA.

«Σήμερα ανακοινώθηκαν 23 κρούσματα εγχώριας προέλευσης. Είχαμε καιρό να δούμε τέτοιο αριθμό ορφανών κρουσμάτων στην επικράτεια. Αν επιβεβαιωθεί ότι είναι ορφανά, τότε θα πρέπει να δούμε με αρκετή σκέψη τον αριθμό αυτό και να λάβουμε μέτρα ώστε να επιβραδύνουμε την έλευση δεύτερου κύματος», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σε περίπτωση που τα κρούσματα εγχώριας προέλευσης αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα, ο καθηγητής εκτιμά ότι πολύ πιθανά μέτρα θα είναι η γενικευμένη υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και ο περιορισμός των συναθροίσεων. «Σε όλα τα Βαλκάνια έχουμε δεύτερο κύμα. Σε παγκόσμια κλίμακα έχουμε ανάκαμψη του κορωνοϊού. Ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού, ο ιός μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα».

Στο μεταξύ, ως προς το εμβόλιο ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων που αναπτύσσονται.