Ρόλο καταλύτη στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών που θα αποτυπωθούν προσεχώς στην ολομέλεια της Βουλής επί της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός θα έχει ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλης.

Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει 150 θετικές ψήφους και ο Σπύρος Δανέλλης θα είναι ο 151ος που θα «κλειδώσει» την απόλυτη πλειοψηφία που ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας από τη διαδικασία.

Κόντρα στην κομματική γραμμή του Ποταμιού που δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο Σπύρος Δανέλλης θα στηρίξει την κυβέρνηση με φόντο τις εξελίξεις για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σαφή εικόνα για τις προθέσεις του είχε δώσει και πριν από μερικές εβδομάδες, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Creta όταν είχε δηλώσει όχι μόνο ότι θα στηρίξει τη συμφωνία αλλά ότι είναι αποτέλεσμα πολιτικής συνέπειας η στήριξη μιας κυβέρνησης που θα φέρει στη Βουλή μία συμφωνία που είναι εθνικά προς το συμφέρον της χώρας.

Το ζητούμενο της επόμενης ημέρας για τον Σπύρο Δανέλλη είναι αν θα διαγραφεί ή όχι από το Ποτάμι. Η παράταξη του Σταύρου Θεοδωράκη αφενός αποφεύγει τέτοιου τύπου κινήσεις και αφετέρου κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα καθώς θα βρεθεί στο όριο των 5 βουλευτών.

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη διεργασίες στο Ποτάμι όπου στόχο έχουν να ασκηθούν πιέσεις στον Σπύρο Δανέλλη να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις του.

Πιθανότατα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τετ α τετ μεταξύ του Σταύρου Θεοδωράκη και του  Σπύρου Δανέλλη στο οποίο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Εξάλλου ακόμη και στο σενάριο της διαγραφής θεωρείται βέβαιο ότι ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος έχει διατελέσει την περίοδο 1996 – 2000 βουλευτής του Συνασπισμού, θα βρει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ και στα ψηφοδέλτιο των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα είχε πει ο κ. Δανέλλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Creta:

Σωτήρης Μεταξάς