Ροκάνισαν κορμούς δέντρων και «έσπασαν» την απαιτητική γραφειοκρατία που επικρατεί για τη δημιουργία «υδραυλικών» έργων! Ο λόγος για μια ομάδα από κάστορες, οι οποίοι δρώντας όπως προστάζει η φύση τους, έχτισαν πρόσφατα ένα φράγμα στην Τσεχία, ακριβώς εκεί που το χρειάζονταν οι τοπικοί διαχειριστές.
Οι οικολόγοι μιλούν συχνά για μέλη της πανίδας που παρέχουν «υπηρεσίες οικοσυστήματος» και ωφελούν τα μέγιστα τον ανθρώπινο πολιτισμό. Αυτοί οι κάστορες λοιπόν, στο προστατευμένο τοπίο του Brdy απέδειξαν τις «υπηρεσίες» τους και κατάφεραν να εξοικονομήσουν στην κυβέρνηση της χώρας 30 εκατ. τσέχικες κορώνες, δηλαδή περίπου 1,2 εκατ. δολάρια.
Το διοικητικό προσωπικό στο Brdy αναζητούσε άδεια σχεδιασμού για ένα έργο φράγματος και δεξαμενής, σε σημείο που απορρέει ο ποταμός Μολδάβας, ωστόσο η διαδικασία καθυστερούσε, λόγω γραφειοκρατίας. Ήταν τότε που οι ντόπιοι κάστορες έχτισαν το δικό τους φράγμα και μάλιστα, τόσο στην επιθυμητή τοποθεσία όσο όμως και πολύ γρήγορα, καθώς το έχτισαν μέσα σε… μία νύχτα! Όταν το προσωπικό ξύπνησε, τα προβλήματά τους ήταν φαινομενικά λυμένα.
«Δεν θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει καλύτερη τοποθεσία», είπε η Ντανιέλα Λαζάροβα στο Radio Prague International. Λέγεται ότι οι κάστορες είναι δεύτεροι μετά τον άνθρωπο ως προς την ικανότητά τους να μεταμορφώνουν τα οικοσυστήματα στα οποία ζουν. Η ομάδα τους αποτελούνταν από μόλις 8 μέλη! «Παρά τον μικρό αριθμό τους, οι κάστορες αποδείχθηκαν πολύ αξιόλογοι μηχανικοί».
Οι οικολόγοι που επιθεωρούσαν τα φράγματα είπαν ότι θα διαρκέσουν πολύ και θα κάνουν τη δουλειά της καλής αποστράγγισης της περιοχής, ενώ θα προσφέρουν καλές συνθήκες για τις σπάνιες καραβίδες, τους βατράχους και άλλα είδη που ευδοκιμούν σε υγροτόπους.
«Οι κάστορες γνωρίζουν πάντα καλύτερα. Τα μέρη όπου κατασκευάζουν φράγματα επιλέγονται πάντα σωστά, καλύτερα από ό,τι όταν τα σχεδιάζουμε σε χαρτί», δήλωσε ο Τζαροσλάβ Ομπεμάχερ, επικεφαλής του γραφείου της Κεντρικής Βοημίας της Τσεχικής Υπηρεσίας Προστασίας Φύσης και Τοπίου (AOPK).