Την πεποίθηση ότι θα είναι λάθος από την πολιτεία αν δεν δοθεί μια παράταση για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας, με αφορμή την ακρίβεια και την αύξηση στην ενέργεια.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρανίκας, πέρα από τα στοιχεία της πανδημίας, που το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχόμαστε να περιοριστούν τα κρούσματα είναι να μην υπάρξουν προβλήματα την περίοδο των Χριστουγέννων. «Τώρα βέβαια το κύμα της ακρίβειας που έχει επηρεάσει και ξεκινήσει στην αρχή με τα ναύλα και τα κοντέινερ συνεχίστηκε δειλά – δειλά με το ενεργειακό που πλέον έχει φτάσει είτε σε επιχειρήσεις είτε σε νοικοκυριά περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη. Αυτό αποτυπώνεται από την κατανάλωση μαζί με το κύμα της πανδημίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι βόμβα για τους τζίρους και την κίνηση στα μαγαζιά. Παρακολουθούμε με δέος τις εξελίξεις και το μόνο που ζητάμε ουσιαστικά από την πολιτεία είναι να μείνουμε ανοιχτοί. Το δεύτερο όσο γίνεται να παρέμβουν είναι στην ενέργεια. Η ακρίβεια αυτή εντοπίζεται πέρα από την ενέργεια στα είδη πρώτης ανάγκης. Πράγματα που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει το νοικοκυριό. Αν εκεί ακριβαίνει, η αγοραστική δύναμη έχει μηδενιστεί του καταναλωτή ή τουλάχιστον του συνόλου του καταναλωτή, με ότι σημαίνει αυτό για εμάς».

Ο κ. Καρανίκας σημείωσε πως ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι πλέον ακόμη ένα ενοίκιο για τις επιχειρήσεις. «Ένα ακόμη ενοίκιο, πράγματα που δεν αντιμετωπίσαμε τις προηγούμενες χρονιές. Από 1η Ιανουαρίου σταματάει η διασωλήνωση, δηλαδή όλα τα χρέη που ήταν είτε από αναστολές είτε από την εποχή του κορωνοϊού, από 1η Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν. Από που, όταν οι τζίροι είναι χαμηλοί; Πρέπει η πολιτεία να δει ότι συμβαίνει σε αγορά και επιχειρήσεις και τουλάχιστον με ρυθμίσεις ή και με την καθυστέρηση στην έναρξη των αποπληρωμών. Η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει ένα 6μηνο τουλάχιστον για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον δύσκολο χειμώνα».

Κλείνοντας, ο κ. Καρανίκας σημείωσε ότι θα είναι τεράστιο λάθος από την πολιτεία να μη του δώσει παράταση στην έναρξη των αποπληρωμών, είτε επιστρεπτέων είτε κορωνοχρεών. «Θα μπλέξουμε στην αδυναμία του κόσμου να ανταποκριθεί, οπότε θα μπλέξουμε σε ένα κύκλο οικονομικών υποχρεώσεων και δανείων που κανένας δεν θα ξεχρεώσει. Η αγορά πρέπει να επανέλθει σε ρυθμούς υγείας, για να γίνει αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε βηματισμό. Πρέπει η πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα. Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να δώσει τη συγκεκριμένη παράταση. Θα δείξει ότι αγωνιά και αυτή και πιάνει το σφυγμό. Όλοι μαζί να πάμε την επόμενη ημέρα, που θα έχουμε τιθασεύσει τον κορωνοϊό και θα έχουμε καλύτερους ρυθμούς προς την ανάπτυξη».