Στις ενέσεις ρευστότητας, τις οποίες χρειάζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, αναφέρθηκε μέσω του Περιφερειακού Τηλεοπτικού Σταθμού CRETA, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, έγκειται στους μειωμένους τζίρους, γι’ αυτό και απαιτούνται ανάλογα προγράμματα με αυτά που δίνονται τώρα στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.

«Σε πρώτη φάση ζητάμε να δοθούν στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, και έπειτα στα εμπορικά καταστήματα, και σιγά σιγά σε όλους τους κλάδους. Ειδικά για τον κλάδο της ένδυσης υπόδησης, η μείωση του τζίρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φθάνει έως και 40%», τόνισε ο κ. Καρανίκας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα στήριξης που ίσχυαν, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια, όταν τελικά επέλθει η «αποσωλήνωση» από αυτά, ενώ πρόσθεσε ότι «η ανάκαμψη θα είναι πολύ δύσκολη για το λιανεμπόριο, χωρίς την ενίσχυση από τις τουριστικές ροές». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν προκύψει και δύο νέες προκλήσεις: η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καρανίκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι, «οι μικροί λιανέμποροι έχουν τη γνώση και την ευελιξία για να ακολουθήσουν τα σημάδια του καιρού».