Καναδάς: Ζητούν την παραίτηση του προέδρου της Βουλής μετά το εγκώμιο σε Ουκρανό εθελοντή των Ναζί

Πρέπει να διαβάσετε

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος της καναδικής Βουλής των Κοινοτήτων πρέπει να παραιτηθεί αφού επαίνεσε δημόσια έναν Ουκρανό βετεράνο ο οποίος είχε πολεμήσει στο πλευρό των Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οτάβα την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Βουλής Άντονι Ρότα κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν τον 98χρονο Ουκρανό βετεράνο Γιαροσλάβ Χούνκα. Σύμφωνα όμως με εβραϊκές οργανώσεις, ο Χούνκα πολέμησε με τη 14η Μεραρχία Εθελοντών των Waffen SS.

Το συμβάν, που η Ρωσία χαρακτήρισε εξοργιστικό, προκάλεσε κρίση και αμηχανία στην καναδική κυβέρνηση των Φιλελευθέρων. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «απαράδεκτο και στενάχωρο» το γεγονός.

Μπροστά στις αντιδράσεις, ο Ρότα ζήτησε τη Δευτέρα συγγνώμη στη Βουλή, αλλά αρνήθηκε να παραιτηθεί.

«Ήταν ντροπή για τη Βουλή και τους Καναδούς και πιστεύω ότι ο πρόεδρος πρέπει να ακούσει τους βουλευτές και να παραιτηθεί», δήλωσε η Ζολί σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ήταν το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου των Φιλελευθέρων που ζήτησε την παραίτηση του Ρότα.

«Είναι καλό που ο πρόεδρος Ρότα ζήτησε προσωπικά συγγνώμη και είμαι βέβαιος ότι σκέφτεται τώρα πώς θα διασφαλίσει στο μέλλον την αξιοπρέπεια της Βουλής», δήλωσε σήμερα ο Τριντό σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ανώτερα στελέχη των τεσσάρων μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Βουλής είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν αργότερα σήμερα για να συζητήσουν το θέμα. Στην περίπτωση που ο Ρότα αρνηθεί να παραιτηθεί, οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν πρόταση μορφής για την καθαίρεσή του.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα