Έτοιμος να συζητήσει εξαίρεση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού εμφανίζεται ο Καναδάς, που ωστόσο υπενθυμίζει τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και του καίριας σημασίας ρόλου της βιομηχανίας στην ανάπτυξη των σκευασμάτων.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Κάθε τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Ο Καναδάς είναι έτοιμος να συζητήσει προτάσεις για μια εξαίρεση στην προστασία των IP, ειδικά για τα εμβόλια κατά της COVID-19, βάσει της Συμφωνίας του ΠΟΕ για τις TRIPS» , δήλωσε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Μέρι Ινγκ, αναφερόμενη στη συμφωνία του ΠΟΕ για τις Σχετιζόμενες με το Εμπόριο Πλευρές των Διεθνών Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights – TRIPS).

«Αφότου εισήχθη η πρόταση για εξαίρεση από τα IP, ο Καναδάς εργάστηκε δραστήρια με εταίρους προκειμένου να ταυτοποιήσουμε τα εμπόδια στην πρόσβαση στα εμβόλια – πολλά από τα οποία δεν σχετίζονται με τα IP, όπως οι περιορισμοί των αλυσίδων εφοδιασμού», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Η πρόταση του Μπάιντεν εξόργισε τις φαρμακευτικές εταιρίες. Εταιρίες που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίων κατέγραψαν μεγάλα έσοδα και αύξηση κερδών στη διάρκεια της κρίσης.

Η Ινγκ τόνισε επίσης πως «η κυβέρνησή μας πιστεύει σταθερά στη σημασία της προστασίας των IP και αναγνωρίζει τον καίριας σημασίας ρόλο που διαδραμάτισε η βιομηχανία καινοτομώντας προκειμένου να αναπτύξει και να διανείμει εμβόλια κατά της COVID-19 που σώζουν ζωές».

Πηγή: protothema.gr