«Έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένουμε ξανά στην Κρήτη με την έναρξη του χειμώνα και του κρύου, όχι όμως σε βαθμό κατάρρευσης του συστήματος υγείας, παρόλο που τώρα διανύουμε περίοδο μειωμένου αριθμού. Ωστόσο το υψηλό ποσοστό ατόμων μεγάλης ηλικίας που παραμένουν ανεμβολίαστοι βρίσκεται σε δυνητικό κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και για θάνατο» ανέφερε στον ΣKAΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης. Ο ίδιος κάλεσε παράλληλα τους πολίτες όλων των ηλικιών να κάνουν και φέτος, χωρίς εξαίρεση, το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς η περυσινή διαδικασία είχε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Σχολιάζοντας τον αριθμό των 8.400 θανάτων που αποφύγαμε λόγω των εμβολιασμών, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Κοφτερίδης τόνισε ότι είναι εντυπωσιακός και ίσως να είναι και μεγαλύτερος. «Γι’ αυτό έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να επικοινωνήσουμε στους ανθρώπους τη σημασία του εμβολιασμού, ειδικά στα άτομα μεγάλης ηλικίας όπου δυστυχώς ο εμβολιασμός φτάνει μόνο στο 70-75%. Αυτό το 25% των μη εμβολιασμένων βρίσκεται σε δυνητικό κίνδυνο ακόμα και για θάνατο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε παράλληλα ότι θα πρέπει να πείσουμε, ειδικά όσους κινδυνεύουν, ότι ακόμη και τώρα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν καθώς το στέλεχος Δέλτα είναι υπερμεταδοτικό που σημαίνει ότι όλοι θα νοσήσουν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Κοφτερίδης για τα άτομα με ανοσοκαταστολή. «Πρόκειται για ιδιαίτερο πληθυσμό που δεν προστατεύεται πολύ από τον εμβολιασμό γι’ αυτό προτείνονται τρεις δόσεις, με την τρίτη να έχει διαφορά ενός μήνα από τη δεύτερη καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ισχύει η παρέλευση του εξαμήνου» επισήμανε.

Αναφορικά με τη γρίπη ο κ. Κοφτερίδης επισήμανε ότι στις ΗΠΑ εμβολιάζεται εναντίον της γρίπης καθολικά όλος ο πληθυσμός. «Και στη χώρα μας υπάρχει σύσταση από πέρυσι όλοι να εμβολιαστούν. Είναι εμβόλιο που ο κόσμος δεν φοβάται γι’ αυτό πιστεύω ότι και φέτος θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα από τον αντιγριπικό εμβολιασμό που θα πρέπει και πάλι να γίνει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες» πρόσθεσε.