«Καμπανάκι» Κανακίδου για την κλιματική αλλαγή – Η «καυτή» χθεσινή μέρα στην Κρήτη, το 2100 θα θεωρείται …δροσερή

Πρέπει να διαβάσετε

Δύο φορές περισσότερο θερμαίνεται η ανατολική Μεσόγειος σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη καθώς τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει καταγραφεί αύξηση του μέσου όρου θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 0,8.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χθεσινή καυτή η μέρα των 44,3 βαθμών που βιώσαμε στην Κρήτη, το 2100 θα είναι η πιο… δροσερή» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη η καθηγήτρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή “CLIMPACT” Μαρία Κανακίδου.

«Είναι τέτοια η ιδιομορφία της περιοχής που θερμαίνεται γρηγορότερα, συνεπώς βιώνουμε και θα βιώνουμε όλο εντονότερα την κλιματική αλλαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά, με αφορμή το πρόσφατο Φόρουμ για την Κλιματική Αλλαγή και τον Τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σύμφωνα με την ίδια, ο στόχος της Συμφωνίας των Παρισίων προβλέπει μείωση των αερίων του θερμοκηπίου έως 50% μέχρι το 2030, στόχος που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ανέφικτος.

«Ωστόσο, αν δεν πάρουμε τώρα κανένα μέτρο για να περιορίσουμε τα θερμοκηπικά αέρια, το 2100, δεν θα έχουμε 1.5 βαθμό αύξηση θερμοκρασίας αλλά πέντε-έξι βαθμούς! Επίσης, η μη ανάληψη μέτρων θα σημάνει και οικονομική ζημία καθώς θα μειωθεί το ΑΕΠ μας, κατά 2% το 2050 και κατά 6% το 2100» επισήμανε η κα. Κανακίδου τονίζοντας την ανάγκη οι μεγάλοι παραγωγοί και καταναλωτές ενέργειας να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές, δηλαδή να παράγουμε καθαρή ενέργεια αλλά και να καταναλώσουμε όσο το δυνατόν λιγότερη.

Το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή είναι δράση του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων που συντονίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης με στόχο την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή αναπτύσσοντας εργαλεία και υπηρεσίες με έμφαση σε πληττόμενους τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, διάβρωση των ακτών.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα