«Καμπανάκι» για την κλιματική κρίση: Κινδυνεύει η γεωργία και ο τουρισμός στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

«Σε hot spot των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής μετατρέπεται η ανατολική Μεσόγειος ενώ η ένταση και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων έχουν εξαιρετικά διαφοροποιηθεί παγκοσμίως, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν βρισκόμαστε πλέον σε κλιματική αλλαγή αλλά σε κλιματική κρίση. Η Κρήτη με τον τουρισμό και τη γεωργία της είναι από τις περιοχές που κινδυνεύουν να πληγούν πολύ σοβαρά» ανέφερε στον ΣKAΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο καθηγητής Αστρονομίας στο ΑΠΘ και δ/ντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης.

«Η δεκαετία 2010-2020 ήταν η πιο θερμή που έχει καταγραφεί ποτέ, με το 2016 και το 2020 να είναι οι πιο ζεστές χρονιές που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία διακόσια χρόνια παγκοσμίως. Αν σκεφτούμε ότι συνέπεσαν με το φαινόμενο La Ninia, που αντίθετα με το El Ninio, κρυώνει τον πλανήτη, καταλαβαίνουμε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα. Μάλιστα οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2020 υπολογίστηκαν σε 210 δις δολάρια, προσαυξημένες κατά 26% σε σχέση με το 2016. Το σύστημα του καιρού είναι χαοτικό, δεν έχει μια γραμμική εξέλιξη γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή» τόνισε ο κ. Πλειώνης επισημαίνοντας ότι η κλιματική κρίση πλήττει ιδιαίτερα την ανατολική Μεσόγειο.

Η Κρήτη αποτελεί μια κλιματικά ευάλωτη περιοχή, εξαρτώμενη κατά πολύ από τον τουρισμό ο οποίος αναμένεται να επηρεαστεί πολύ από την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο του 2oυ Forum για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στον Άγιο Νικόλαο από το Εθνικό Δίκτυο Κλιματικής Αλλαγής που λειτουργεί στην Ελλάδα “ CLIMPACT ”.

Σύμφωνα με τον κ. Πλειώνη «η κλιματική κρίση επηρεάζει πολύπλευρα τον τομέα του τουρισμού λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, της στάθμης της θάλασσας, της ξηρασίας, της διάβρωσης των ακτών αλλά και της μείωσης της βιοποικιλότητας. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά στον δείκτη ευφορίας των επισκεπτών, γι’ αυτό πρέπει από τώρα να πάρουμε μέτρα ώστε αυτός ο κλάδος να παραμείνει εύρωστος αφού συμβάλει τα πλείστα στο ΑΕΠ της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους επιστημονικούς φορείς, οφείλουν να παρέμβουν ενώ η κοινωνία έχει υποχρέωση να ακούσει και να βοηθήσει ώστε από κοινού να διαφοροποιηθεί το παραγωγικό μοντέλο, το είδος των καυσίμων που χρησιμοποιείται, οι οικονομικές δραστηριότητες να προσαρμοστούν στα νέες συνθήκες όπως και οι καθημερινές μας συνήθειες. «Οι υφιστάμενες επενδύσεις πρέπει να αρχίσουν να διαμορφώνουν τις προοπτικές τους ώστε να εξυπηρετήσουν τον κλάδο του τουρισμού στις νέες συνθήκες και οι μελλοντικές επενδύσεις να λαμβάνουν υπόψιν τους τις συνθήκες αυτές» πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα