Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
27.4 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Καμπανάκι για δομικό πληθωρισμό από ΙΟΒΕ – Βλέπει ανάπτυξη στο 2,4% το 2023

Πρέπει να διαβάσετε

Ανάπτυξη στο 2,4% και πληθωρισμό στο 4,3% για το 2023 προβλέπει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην πρόκληση για τη μείωση του πληθωρισμού, και ειδικά για τον δομικό.

Η πρόβλεψη για μείωση πληθωρισμού στο 4,3% εφέτος μπορεί να επηρεαστεί από την εξέλιξη στις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας. «Εκτιμάται ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς ο πληθωρισμός είναι ζήτημα» σημειώνουν.

Ως προς το νέο όρο «πληθωρισμό απληστίας» από τον ΙΟΒΕ εκτιμούν ότι τι από την ακρίβεια θα οφείλεται σε κόστος και από τι οφείλεται στους μισθούς ή στα κερδη αυτό θα φανεί.

Όσο υπάρχουν εισοδήματα οι επιχειρήσεις έχουν την τάση να αυξάνουν τις τιμές, τονίζουν και αναφέρουν το παράδειγμα του τουρισμού, όπου οι τιμές είναι αυξημένες αφού υπάρχει το εισόδημα να το πληρώσει.

Σχετικά με τον πήχη του 3%, τον οποίο έχει θέσει η κυβέρνηση για τη μέση ετήσια ανάπτυξη, από τον ΙΟΒΕ εκτιμάται ότι είναι εφικτό, υπό προϋποθέσεις, δηλαδή με υψηλές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά με τις βασικές εκτιμήσεις, ο ΙΟΒΕ αναμένει πως η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί φέτος κατά 1,8%, η δημόσια κατανάλωση κατά 0,6% και οι επενδύσεις με 4%.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η αύξηση των εξαγωγών θα είναι της τάξεως του ά 4,3% και των εισαγωγών κατά 3,3%. Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 11%.

ΠηγήΟΤ

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα