Αν και διανύουμε τυπικά το καλοκαίρι και το ημερολόγιο δείχνει 15 Ιουνίου, ο καιρός των τελευταίων ημερών στην Κρήτη κάθε άλλο παρά … θέρος θυμίζει.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, ανέφερε πως μπορεί το φαινόμενο αυτό να μην είναι συχνό για την εποχή, όμως παρόλα αυτά δεν πρέπει να μας ξενίζει η φύση. «Έχει τις ιδιοτροπίες της και είναι αυτή που καθορίζει το σκηνικό του καιρού. Η Κρήτη δεν είθισται να περιμένει τέτοιου είδους αστάθειες. Περισσότερο για την κεντρική και ηπειρωτική χώρα που δείχνει κάτι παράξενο. Εκεί είναι καταστροφικού χαρακτήρα τα φαινόμενα και μάλιστα υπάρχουν και προγράμματα προστασίας για τέτοιου είδους φαινόμενα. Εδώ στην Κρήτη είναι σπάνια».

Τόνισε δε, πως η κλιματική αλλαγή τα προηγούμενα χρόνια μας δίδαξε ότι το καλοκαίρι ξεκινάει νωρίς και θα είναι ζεστό, κάτι που δεν βλέπουμε να συμβαίνει. «Τα φαινόμενα δεν μπορούμε να τα καθορίσουμε από έτος σε έτος, πως θα είναι, αν ο χειμώνας που προηγήθηκε είναι απόρροια του καλοκαιριού που βιώναμε τώρα. Η φύση κάθε χρόνο έχει να μας δώσει μια διαφορετική εικόνα του καιρού. Άλλες χρονιές έχουμε ένταση φαινομένων το χειμώνα αλλά χτυπούν διαφορετικές περιοχές, αυτό συμβαίνει και με την καλοκαιρινή περίοδο που τυγχάνει να έχουμε μια ψυχρή αέρια μάζα».

Αυτή η ψυχρή μάζα, έχει σαν αποτέλεσμα να αναγκάζει τις θερμές αέριες μάζες νότια από εμάς, να συμπιέζονται εκεί. «Είναι σαν ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Άρα δεν είναι κάτι παράξενο, αν θα δούμε από την επόμενη εβδομάδα την θερμότερη αέρια μάζα να μας καταλαμβάνει και οι θερμοκρασίες κορυφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα». 

Ο κ. Λέκκας τόνισε πως σήμερα είναι η τελευταία μέρα αστάθειας του καιρού στην Κρήτη ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, παραμένει σε πιο ήπια μορφή. «Μέχρι πριν λίγο είδαμε τις τελευταίες βροχές, στην Ιεράπετρα έβρεξε. Τι πιο παράξενο να δούμε αυτή την περίοδο βροχή στην Ιεράπετρα. Έβρεξε σε Σητεία και Οροπέδιο, μάλλον ήταν η τιμητική της Ανατολικής Κρήτης σήμερα. Μάλιστα στα Ανώγεια, η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί Κελσίου και στο Οροπέδιο 18. Εκεί θύμιζε χειμώνα». 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, λέγοντας πως θα μπούμε στον κύκλο ενός βελτιωμένου καιρού με καλύτερες συνθήκες. «Αλλά η θερμοκρασία παραμένει σε επίπεδα καλά για όσους δουλεύουν και δεν θέλουν να έχουν την τάση να εξορμήσουν στη θάλασσα. Από την Πέμπτη και μετά η θερμοκρασία θα ανέβει, αφού θα κυμαίνεται γύρω στους 28 βαθμούς. Οι άνεμοι από αύριο, γυρίζουν δυτικοί και θα παραμείνουν μέχρι και την Παρασκευή, δεν έχουν μεγάλε εντάσεις. Ίσως κατά τόπους, τις μεσημβρινές και νωρίς απογευματινές ώρες οι άνεμοι θα έχουν ήπια μορφή».