Καλιφόρνια: Εταιρεία σχεδιάζει την εξόρυξη πολύτιμων ορυκτών από το… διάστημα

Πρέπει να διαβάσετε

Η νεοσύστατη εταιρεία εξόρυξης αστεροειδών AstroForge, με έδρα την Καλιφόρνια, ετοιμάζεται – να κάνει αυτό που καμία άλλη εταιρεία δεν έχει καταφέρει στο παρελθόν – να ξεκινήσει αποστολές στο απέραντο Διάστημα προκειμένου να διερευνήσει αν είναι δυνατό η διύλιση και εξόρυξη σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, δεν θα κάνει ακόμα εξορύξεις αλλά σκοπεύει να στείλει δυο αποστολές στο διάστημα φέτος. Η πρώτη αποστολή της στο Διάστημα, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, θα περιλαμβάνει τη δοκιμή τρόπων διύλισης και εξόρυξης σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας. Η δεύτερη αποστολή που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, θα κατευθυνθεί στο βαθύ διάστημα, για να συλλέξει δεδομένα στην επιφάνεια ενός αστεροειδούς που η εταιρεία ελπίζει να εξορύξει αργότερα μέσα στη δεκαετία.

Παρά το γεγονός ότι η εκτόξευση πυραύλων είναι από μόνη της μια απίστευτα επιβλαβής για το περιβάλλον διαδικασία, η εταιρεία ελπίζει να μειώσει την ποσότητα των εκπομπών που εκλύονται από την εξόρυξη σπάνιων γήινων στοιχείων στη Γη.

«Κάνουμε τη διύλιση επιτόπου, άρα διυλίζουμε στον ίδιο τον αστεροειδή», δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος Μάθιου Γκιάλιτς. «Δεν φέρνουμε το υλικό πίσω στη Γη για να το διυλίσουμε».

«Πρέπει να βρούμε κάποιον τρόπο για να πάρουμε τον ρεγόλιθο από τον αστεροειδή και να τον επεξεργαστούμε στο διυλιστήριο μας, και πιστεύουμε ότι το έχουμε λύσει αυτό για τον αστεροειδή-στόχο μας», δήλωσε ο Γκιάλιτς στο TechCrunch.

H εταιρεία συνεργάζεται με συμβούλους από πανεπιστήμια, τη NASA και το ερευνητικό μη κερδοσκοπικό Planetary Science Institute για τον εντοπισμό αστεροειδών κατάλληλων προς εκμετάλλευση ενώ δημοσίευσε και μελέτη, η οποία αξιολογεί την περιεκτικότητα σε πολύτιμα και δομικά μέταλλα που θα μπορούσαν να εξορυχτούν.

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα