Καλιφόρνια: Αγωγή της Πολιτείας κατά Exxon Mobil, Shell, BP και Chevron για την κλιματική αλλαγή

Πρέπει να διαβάσετε

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η πολιτεία της Καλιφόρνιας σε βάρος μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, περιλαμβανομένων των Exxon Mobil Corp, Shell PLC και Chevron Corp, κατηγορώντας τις ότι υποβάθμισαν τους κινδύνους που δημιουργούνται από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, η αγωγή, η οποία στρέφεται επίσης εναντίον των εταιρειών BP και ConocoPhillips, υποστηρίζει πως οι ενέργειες αυτών των ενεργειακών κολοσσών έχουν προκαλέσει ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι εταιρείες κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν το κοινό, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Επί περισσότερο από πενήντα χρόνια, οι Big Oil (σ.σ.: το σύνολο των ενεργειακών κολοσσών) μας έλεγαν ψέματα, κρύβοντας το γεγονός πως ήξεραν από καιρό πόσο τα ορυκτά καύσιμα που παρήγαν ήταν επικίνδυνα για τον πλανήτη μας», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, 15/9.

«Η Καλιφόρνια αναλαμβάνει δράση για να λογοδοτήσουν οι μεγάλοι ρυπαντές», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας τις αγωγές.

Υπερταμείο για ζημιές

Κατηγορούμενη στην αγωγή είναι επίσης η εμπορική ένωση της πετρελαϊκής βιομηχανίας American Petroleum Institute.

Η Καλιφόρνια επιδιώκει να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα πληρώνει για μελλοντικές ζημιές οι οποίες προκαλούνται από καταστροφές στην πολιτεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Αυτή η προσφυγή στη δικαιοσύνη έρχεται έπειτα από δεκάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια κατά της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων από πολιτείες και δήμους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το American Petroleum Institute και πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δηλώσει σε απάντηση σ’ αυτές τις αγωγές πως οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να έρθουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Κογκρέσο, όχι από τις διάφορες αποφάσεις δικαστηρίων ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκπρόσωποι του ινστιτούτου και των πετρελαϊκών εταιρειών δεν δέχθηκαν να σχολιάσουν.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα