Καλές πρακτικές ψηφιακού μετασχηματισμού της υπαίθρου

Η εκδήλωση απευθύνθηκε κυρίως σε εκπροσώπους Δήμων, της Περιφέρειας Κρήτης, φορέων τοπικής ανάπτυξης και σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης

Ημερίδα με θέμα τις καλές πρακτικές ψηφιακού μετασχηματισμού της υπαίθρου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 στο Μεσογειακό Aγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

Η ημερίδα, με τίτλο: «Καλές Ψηφιακές Πρακτικές που εφαρμόζονται από Περιφέρειες και Δήμους των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Interreg Europe Digital Rural «Βελτίωση των πολιτικών για την προώθηση των Έξυπνων Χωριών και του ψηφιακού μετασχηματισμού της υπαίθρου». https://www.interregeurope.eu/digital-rural

Το έργο Digital Rural συντονίζεται από το Τμήμα Αειφόρου Γεωργίας του MΑΙΧ, με εταίρο την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και τοπικές και περιφερειακές αρχές από άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες: Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Ουγγαρία και Πολωνία.

Η εκδήλωση απευθύνθηκε κυρίως σε εκπροσώπους Δήμων, της Περιφέρειας Κρήτης, φορέων τοπικής ανάπτυξης και σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Στην αρχή της εκδήλωσης αναγνώστηκε ο χαιρετισμός της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σέβης Βολουδάκη. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον βουλευτή Χανίων κ. Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, τον κ. Στρατή Φλεμετάκη, Πρόεδρο της ΠΑΝΕΤΑΙΚ και εκπρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Λέκκας, ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης, καθώς και ο Συντονιστής του Τμήματος Αειφόρου Γεωργίας του ΜΑΙΧ και του έργου Digital Rural Δρ. Ιωάννης Λιβιεράτος.

Για το έργο Digital Rural, η Περιφέρεια Κρήτης εκπροσωπήθηκε από τον κ. Στέλιο Μπονάτο και την κ. Κατερίνα Μανωλαράκη από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Οι ερευνητές από το ΜΑΙΧ, κ. Carolyn Owen και κ. Αδαμαντία Κοκκινάκη, παρουσίασαν το έργο και 13 καινοτόμες ψηφιακές πρακτικές που εφαρμόζονται σε περιφέρειες και δήμους χωρών της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της υπαίθρου και την προώθηση των Έξυπνων Χωριών. Μεταξύ των πρακτικών που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν από τους συμμετέχοντες ήταν οι «Ψηφιακοί Επιχειρηματικοί Κόμβοι», «Εργαστήρια ψηφιακής δημιουργίας και κατασκευής» (Fab Labs και Makerspaces), «Κινητές μονάδες ψηφιακής εκπαίδευσης για ενήλικες», «Τουριστική εφαρμογή (app)», «Έξυπνες ποτίστρες», «Ψηφιακή πλατφόρμα για άμεσες πωλήσεις από αγρότες σε καταναλωτές», «Συμμετοχική διακυβέρνηση» και «e-διαχείριση του Δήμου».

Η κ. Μαρία Πετραντωνάκη, Διευθύντρια της ΠΑΝΕΤΑΙΚ, μετέφερε την εμπειρία και την άποψή της, έχοντας συμμετάσχει σε δύο διεθνείς δράσεις του έργου στην Εσθονία και την Ιρλανδία, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά αρκετές από τις καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν.
Ο Δήμαρχος Ανωγείων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην επίσκεψη του έργου στην Ιρλανδία τον Οκτώβριο του 2025, παρέστη εξ αποστάσεως στην εκδήλωση και εξέφρασε την πρόθεση να εφαρμοστούν δύο καλές πρακτικές στον Δήμο Ανωγείων: η χρήση  των έξυπνων ποτίστρων για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση της ανάπτυξης των αμνοεριφίων, και η δημιουργία ενός Fab Lab που θα υποστηρίζει και θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του έργου των τοπικών χειροτεχνών.
Τελος, η κ. Σοφία Μιχάκη από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) Α.Ε., υπεύθυνη για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα LEADER στην Π.Ε. Χανίων — ένα κοινοτικό αναπτυξιακό εργαλείο που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της μεταποίησης και της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο — παρουσίασε τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικά τις επόμενες ημέρες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο κ. Χαρης Χριστοδουλάκης, εκπρόσωπος του Δημάρχου Σφακίων κ. Ιωάννη Ζερβού, ο κ. Λευτέρης Κοπάσης, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμο του ΟΑΚ Α.Ε., καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Προηγούμενο

Επίσημο: Απαλλάχθηκαν και φέτος από τον ΕΝΦΙΑ οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου

Επόμενο

Διεκόπη η δίκη για τον μικρό Άγγελο: Τι ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι - Οι δηλώσεις των δικηγόρων τους

Σχετικά Άρθρα