Καλά στην υγεία τους οι 38 πρόσφυγες – Μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Φυλακίου, στο νοσοκομείο μία έγκυος

Στο ΚΥΤ Φυλακίου μεταφέρθηκαν σήμερα, Τρίτη, οι 38 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας του Έβρου όπου είχαν εγκλωβιστεί για αρκετές μέρες, προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Πρόκειται για 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά.

Είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Μια έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

Οι -κατά δήλωσή τους- Σύροι πρόσφυγες μεταφέφθηκαν τη Δευτέρα σε ασφαλή περιοχή για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αρχικά μεταφέρθηκαν στο φυλάκιο των Καστανιών για την παροχή της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη:

«Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τους 38 μετανάστες σε ελληνικό έδαφος, 4 χιλιόμετρα νότια της τουρκικής νησίδας στον Έβρο, καθώς και ένα σκάφος που τους μετέφερε. Αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η έγκυος μεταφέρεται προληπτικά στο νοσοκομείο».

Πτυχή προς διερεύνηση είναι το σημείο του εντοπισμού τους, το στίγμα του οποίου βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα νοτιότερα από την περιοχή που είχαν εγκλωβιστεί αρχικά και στην οποία είχαν καταφθάσει, όπως λένε οι πληροφορίες, με βάρκα.

Περισσότερο από μία εβδομάδα από όταν βρέθηκαν στη νησίδα του Έβρου, ανατολικά του οικισμού Κισσάρι, οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική όχθη του ποταμού βάσει του νέου γεωγραφικού στίγματος που έστειλαν μέσω της εφαρμογής live location του WhatsApp.

Ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, ανέφερε πως οι 39 εγκλωβισμένοι Σύροι πρόσφυγες βρίσκονταν πλέον σε 100% ελληνικά εδάφη, ενώ παρέθεσε το ακριβές στίγμα των meta-data που προκύπτουν από τις φωτογραφίες που οι ίδιοι απέστειλαν.

Επίσης ανήρτησε βίντεο που παραχωρήθηκε στο βρετανικό Channel4 και τη δημοσιογράφο από τους πρόσφυγες.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ.

«Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας» κατέληξε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις και είχε δώσει εντολή προκειμένου να ενταθούν οι έρευνες, ενώ βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα