Το σφοδρό κύμα της νέας κακοκαιρίας «Μπάλλος» που διαδέχεται την «Αθηνά» αναμένεται να πλήξει την Κρήτη τις επόμενες ώρες. Ωστόσο, το βλέμμα είναι στραμμένο στις σεισμόπληκτες περιοχές καθώς οι άνθρωποι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τον σεισμό της 27ς Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, ανέφερε πως η κακοκαίρια θα ξεκινήσει από την περιοχή του Ιονίου, θα κινηθεί νότια, θα περάσει ανατολικά και στην συνέχεια θα διαλυθεί σταδιακά. «Έτσι, λοιπόν το πέρασμα του με διαδοχικές διαταραχές που θα έχουν μεγάλη συνέχεια θα είναι μεγάλης διάρκειας για τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Εμάς εδώ έχει μεγάλη περιοδικότητα, δηλαδή κύματα που θα ξεκινήσουν από αύριο να μας επηρεάζουν και ως επί το πλείστον ανησυχητικός παράγοντας, θα υπάρχει μόνο για τις νότιες περιοχές στο νησί. Θα σημειωθούν βροχές στα υπόλοιπα τμήματα αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει γενικότερα μια ήπια συμπεριφορά του καιρού, στις βόρειες περιοχές ενώ στο νότιο-νοτιοδυτικό κομμάτι από άκρη σε άκρη, θα υπάρχει η μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλωθούν πιο έντονα φαινόμενα, με περισσότερες βροχές».

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων που μπορεί να δίνουν ένταση στα καιρικά φαινόμενα. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ότι καλύτερο αν και ευτυχώς τα νέα δεδομένα, έχουν ανατρέψει την αρχική εικόνα που ήταν ανησυχητική».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα,  το δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων εκδόθηκε από χθες, αλλά αφορούσε δυτικές – βορειοδυτικές περιοχές της χώρας. «Από εκεί ξεκινάει η πρώτη φάση, προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί αλλά οι επόμενες ώρες θα είναι σημαντικές για την έκρηξη της κακοκαιρίας. Αυτό σηματοδοτεί στο κατά πόσο το προγνωστικό μοντέλο θα πέσει μέσα, κι εγώ με το που θα βγουν τα νεότερα δεδομένα τα βλέπω, ώστε η νέα εξέλιξη να διαβεβαίωση την εικόνα αυτή που λέμε. Εμείς μιλάμε με αυτά που γνωρίζουμε με όσα έχουν διαμορφωθεί ως τώρα».

Αναφορικά με τις σεισμόπληκτες περιοχές, ο κ. Λέκκας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι η νεότερη εικόνα δεν δείχνει όσα έδειξε η χθεσινή, που πραγματικά επικεντρωνόταν στις σεισμόπληκτες περιοχές και μια μεγαλύτερη ένταση. «Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το έδειξε το μοντέλο και τώρα έδειξε μια πιο ήπια συμπεριφορά. Μακάρι να επιβεβαιωθεί αλλά σε κάθε περίπτωση καλό είναι να προσέχουμε γιατί αφού το έδειξε το μοντέλο δεν αποκλείεται να το δούμε να επανέρχεται».

Πρόσθεσε δε, πως το φαινόμενο αυτό θα ξεκινήσει αύριο το πρωί από τα δυτικά και θα επεκταθεί προς τις ανατολικές περιοχές του νότου. «Οι βόρειες περιοχές θα έχουν πιο ήπια καιρική συμπεριφορά εξαιτίας των νοτιάδων. Θα φτάσουν σε ένταση τα 4 – 5 μποφόρ χωρίς να αποκλείεται να είναι πιο ενισχυμένη. Αυτό μεταφράζεται σε δυναμικό αίτιο. Δεν φαίνεται να είναι ανησυχητική και η ένταση. Θα λέγαμε είναι συνήθεις για την εποχή επίπεδα, θα υπάρξει μια ύφεση του καιρού, μια πιο ήπια συμπεριφορά με νεφώσεις ίσως τοπικού χαρακτήρα. Την Παρασκευή τα ξημερώματα έρχεται νέο κύμα που είναι πιο ενισχυμένο».

Τέλος, όσον αφορά το Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι μετά από αυτή την κορύφωση της Παρασκευής, περνάμε σε συνθήκες αστάθειας και δείχνει μια τελευταία διακύμανση. «Η κατάσταση κακοκαιρίας είναι προς το Σάββατο, όπου είναι πιο ήπια. Μπορεί να το λέμε πιο ήπια αλλά θα έχει κορεστεί το έδαφος. Επομένως μήπως αυτό το λίγο είναι και το επικίνδυνο; Γιατί έτσι προκύπτουν οι κατολισθήσεις, άρα θα έλεγα ότι μέχρι και το Σάββατο απαιτείται η μέγιστη προσοχή για τέτοιου είδους φαινόμενα, για όσους κυκλοφορούν».