Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός τις τελευταίες ώρες στο νησί, με τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης σημείωσε πως στην περιοχή επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, περίπου 0 βαθμοί Κελσίου. Η χιονόπτωση ήταν έντονη από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι και τις 11 το πρωί και οι υπάλληλοι υπερέβαλλαν εαυτό, προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Πρόβλημα αντιμετώπισε ένας κτηνοτρόφος, ο οποίος αποκλείστηκε λόγω του χιονιά, ωστόσο ο κ. Κεφαλογιάννης επικοινώνησε με την οικογένεια του, επιχείρησε αυτοκίνητου του δήμου και ο ίδιος είναι καλά στην υγεία του.

Ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης ανέφερε πως από τις 8 το πρωί στο δήμο υπήρξε έντονη χιονόπτωση από τις Πατσίδες και πάνω μέχρι τα Αστερούσια Όρη. Υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια να διατηρηθεί το οδικό δίκτυο ανοιχτό. Δεν εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα, η χιονόπτωση ήταν ισχυρή από τις πρώτες πρωινές ώρες όμως τα μηχανήματα βρίσκονται «επί ποδός».

Υπάρχουν προβλήματα στο βουνό των Αστερουσίων, δεν υπάρχει ρεύμα στην Εθιά και στον Αχεντριά ενώ πρόβλημα έχουν και οι κεραίες των περιοχών αυτών. Μηχανήματα το δήμου μαζί με συνεργεία των υπηρεσιών ενεργούν στα σημεία προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα. Οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι το βράδυ όπου και θα σταματήσουν την εργασία τους για να μπορούν να βρεθούν ξανά στις θέσεις τους την επόμενη ημέρα.

Επίσης, προβλήματα αντιμετώπισε και το ζωικό κεφάλαιο του δήμου καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν να φτάσουν στα ποιμνιοστάσια τους, για τη μεταφορά ζωοτροφών αλλά και οτιδήποτε χρειαζόταν. Αναφορικά με τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο, ο δήμος Αρχανών – Αστερουσίων έχει μεριμνήσει για την μεταφορά τους στο ΠΑΓΝΗ και συνεχίζονται οι συντονισμένες προσπάθειες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης, σημείωσε πως το κυρίως κύμα της κακοκαιρίας… έπεται! Το απόγευμα και το βράδυ θα είναι δύσκολα έως και αργά το μεσημέρι της Τετάρτης. Έχουν πέσει μεγάλες ποσότητες χιονιού και υπάρχει απαγόρευση προς τις ορεινές περιοχές και την ενδοχώρα ολόκληρου του νησιού. 

Ο κ. Λεονταράκης απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην μετακινούνται αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ενώ εξήγησε ότι η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση προς τους ορεινούς όγκους του νησιού μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας αλλά και προς την ενδοχώρα. Συνεπώς, αν κάποιος δεν έχει σοβαρό λόγο θα επιστρέψει πίσω.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαρίνος Παττακός, ανέφερε πως παρατηρήθηκαν προβλήματα όχι τόσο στην πόλη του Ηρακλείου όσο στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα στις περιοχές Βασιλειές, Φορτέτσα, Άγιος Βλάσσης, Τεμένους, η περιοχή του δήμου Γοργολαινίου αλλά και στην ορεινή περιοχή των Ασιτών. Η Πολιτική Προστασία του δήμου στηριζόμενη από την Περιφέρεια με μηχανήματα, επιχειρούν διαρκώς. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα ενώ δεν έλειψαν και τα αιτήματα των τοπικών κοινοτήτων για συνδρομή σε μετακινήσεις. 

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν εκχιονιστικά μηχανήματα έξω από τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, για παν ενδεχόμενο.

Η πρόεδρος της Κοινότητας Θερίσσου στα Χανιά Σοφία Φυτουράκη σημείωσε πως όλα είναι υπό έλεγχο, επιχειρούν τα μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας ωστόσο αντιμετωπίζονται μικρά προβλήματα με αγροτικούς δρόμους στους οποίους γίνονται εργασίες να μην υπάρξει πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Ριζικιανάκης, έκανε λόγο για ένα δύσκολο τριήμερο για τον κλάδο των διανομέων ενώ πρόσθεσε πως οι μεγάλες πλατφόρμες έκλεισαν. Ωστόσο, για να γίνει αυτό έγιναν πολλές κινήσεις ξεκινώντας από την Κυριακή, για να ενημερωθεί ο κόσμος και τα καταστήματα. «Το πιο δύσκολο ήταν να ξυπνήσουμε τον κρατικό μηχανισμό. Όταν ένα φαινόμενο το περιμένουμε μια βδομάδα τώρα, ερχόμαστε εμείς σαν Σωματείο, να προσπαθήσουμε να πούμε στο κράτος ότι κάποιοι θα κινδυνεύσουν και εφόσον περιμένεις τέτοια κακοκαιρία, πρέπει να γίνουν εξαγγελίες ή κάποια οδηγία, ώστε να προστατευτούν».

Σημείωσε δε, πως οι επιχειρήσεις εστίασης ζουν από όσους πάνε στη δουλειά τους, καθώς ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας υπολειτουργεί με αποτέλεσμα οι καφετέριες να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν και υπάρχει και η κακοκαιρία που δεν επιτρέπει σε πολλούς να μετακινηθούν.

Προβλήματα εντοπίστηκαν και στα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο Καλλέργο Βουλγαράκη, το μεσημέρι της Κυριακής στο τέλος της Λεωφόρου Ικάρου, έξω από το Μουσείο υπήρξε θέμα με ένα λεωφορείο αλλά και στον Άγιο Σύλλα. Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση το λεωφορείο γλίστρησε λίγο και ο οδηγός τρόμαξε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί βοήθεια για να απεγκλωβιστεί. Υπήρξε ταλαιπωρία για τους οδηγούς περίπου 15 λεπτά, ωστόσο το θέμα λύθηκε. Στον Άγιο Σύλλα, έχουν περιοριστεί τα δρομολόγια λόγω της χιονόπτωσης, όμως ο δρόμος άνοιξε από τις υπηρεσίες.

Δείτε εδώ πώς θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ.

Ο Γενικός Διευθυντής ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου Γιώργος Χαλεπάκης ανέφερε ότι υπήρξαν ακυρώσεις δρομολογίων κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς παρατηρήθηκαν προβλήματα. Όσον αφορά την ενδοχώρα, οι περισσότεροι δρόμοι ήταν κλειστοί ενώ όσον αφορά την ανατολική Κρήτη υπήρξαν προβλήματα στο ύψος του Σεληνάρι. Έγιναν κάποια πρωινά δρομολόγια, ωστόσο πάρθηκε η απόφαση για λόγους ασφαλείας, να ματαιωθούν τα υπόλοιπα δρομολόγια.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου Μανούσος Κλάδος σημείωσε πως υπήρξαν το πρωί μικροπροβλήματα στην περιοχή, έκλεισαν κάποιοι δρόμοι από την περιοχή του Γαράζου έως τα Λιβάδια και τα Ζωνιανά, όμως λίγο πριν από το μεσημέρι τα όποια θέματα αποκαταστάθηκαν. Μάλιστα αποκάλυψε ότι τα σχολεία θα μείνουν κλειστά και αύριο στο νομό Ρεθύμνου.