Κακοκαιρία «Ελπίς»: Δύσκολη νύχτα για τους σεισμόπληκτους, με σόμπες στο «χαμηλό» και ατυχήματα

Πρέπει να διαβάσετε

Μια δύσκολη νύχτα πέρασαν οι σεισμόπληκτοι του δήμου Μινώα Πεδιάδας, με το κύμα κακοκαιρίας που έχει φέρει χιόνι και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή, να δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα στους πολίτες που διαμένουν στους οικίσκους.

Χθες, όπως έγινε γνωστό, τα κλιματιστικά στους οικίσκους δεν λειτουργούσαν λόγω της παγωνιάς με τους τοπικούς συλλόγους και τους εθελοντές να κινητοποιούν για μια ακόμη φορά τον μηχανισμό προκειμένου να βρεθούν σόμπες για τους σεισμόπληκτους.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου Σεισμοπαθών του δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», Κώστα Γκαντάτσιο, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη, αρχικά εξασφαλίστηκαν 20 σόμπες που υπήρχαν στο δήμο Μινώα Πεδιάδας, ωστόσο υπήρξε πρόβλημα ακόμα και να τις παραλάβουν σεισμόπληκτοι.

Και αυτό γιατί το κλειδί για τον χώρο που υπήρχαν οι σόμπες το είχε υπάλληλος του δήμου, ο οποίος ήταν αποκλεισμένος. Τελικά ο χώρος άνοιξε παρουσία αντιδημάρχου, οι πρώτες 20 σόμπες έφτασαν στους σεισμόπληκτους και αργότερα βρέθηκαν και άλλες με την συνδρομή φορέων, ιδιωτών της Ομάδας Αγάπης αλλά και της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο όμως τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί αφού οι σεισμόπληκτοι κλήθηκαν να τις ανάψουν σε «χαμηλή τάση» για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ υπήρξαν και ατυχήματα αφού σόμπες έπεσαν μέσα στους οικίσκους με αποτέλεσμα να «αρπάξουν» σκεπάσματα, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Το πρωί στον οικισμό των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι τοποθετήθηκε γεννήτρια, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως στο δεύτερο κύμα της «Ελπίδας», οι σεισμόπληκτοι θα καταφέρουν να ζεσταθούν, ωστόσο ο κ. Γκαντάτσιος τόνισε πως τα προβλήματα δεν τελειώνουν. «Δεν είναι λύση οι σόμπες, ούτε η γεννήτρια. Σεισμόπληκτοι υπάρχουν και στη Βόνη (20 οικίσκοι) και στο Αρχοντικό, το Χουμέρι, το Ίνι, τον Σαμπά (από 10 οικίσκοι). Οι άνθρωποι εκεί τι θα κάνουν;», αναρωτήθηκε, τονίζοντας πως μόνη λύση είναι να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις.

«Πρέπει αυτό το θέμα να λυθεί. Πρέπει να κοιτάξουμε στην ουσία του προβλήματος. Τώρα θα περάσει το κρύο, το καλοκαίρι τι θα γίνει αν βρεθούμε στους οικίσκους σε συνθήκες καύσωνα; Αυτές οι λύσεις είναι για λίγο καιρό. Ας δοθεί η αποζημίωση οικοσκευής για όλους τους δικαιούχους. Ας απλοποιηθούν οι διαδικασίες για όσα σπίτια έχουν υποστεί απλές ζημιές. Αυτές είναι οι «πηγές». Ήρθε μια γεννήτρια και τι έγινε;», συνέχισε ο κ. Γκαντάσιος.

Όπως ο ίδιος σημείωσε οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ με «γεροντικούς ρυθμούς» κινείται και η διαδικασία για τη επιδότηση ενοικίου. Μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι της περιοχής, οι οποίοι εργάζονταν σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. «Οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων δόθηκαν για τρεις μήνες, έληξε με ΦΕΚ και αυτοί οι άνθρωποι είναι ακόμη απλήρωτοι. Κανείς δεν ρωτά πως ζουν όλον αυτό τον καιρό. Υπήρχαν επιχειρήσεις που μεταφέρθηκαν σε άλλους χώρους για να λειτουργήσουν πριν τα Χριστούγεννα και οι άνθρωποι έβαλαν τα χρήματα από την τσέπη τους. Ρωτά κανείς πως πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι τα Χριστούγεννα;», κατέληξε ο κ. Γκαντάτσιος, ο οποίος σημείωσε πως οι λύσεις που προτείνει ο σύλλογος σεισμοπαθών «είναι εφικτές και ευπροσάρμοστες», ωστόσο κανείς από τους αρμόδιους δεν τις συζητά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα