Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός τις τελευταίες ώρες στην Κρήτη με την «Ελπίδα» να έχει φέρει ήδη πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο μετεωρολόγος Γιώργος Παπαβασιλείου ανέφερε πως τα προβλήματα είναι πολλά ωστόσο αναμενόταν τέτοιες εντάσεις, χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες που θα δημιουργούσαν αυτά τα προβλήματα. «Περιμένουμε επιδείνωση του καιρού και στα υπόλοιπα τμήματα του Αιγαίου, σε Κυκλάδες και Κρήτη από τις νυχτερινές ώρες απόψε και ήδη στην Κρήτη έχουμε χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ωστόσο η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση αύριο. Οι χιονοπτώσεις είναι συνδυασμός, πολλών παραγόντων που το κάνουν απρόβλεπτο που θα το στρώσει, ωστόσο χιονοπτώσεις θα δουν πεδινές και παράκτιες περιοχές της Κρήτης».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου, τα φαινόμενα αναμένονται να διαρκέσουν όλη την Τρίτη και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Θα έχει μεγάλη διάρκεια η κακοκαιρία στην Κρήτη και ίσως δούμε να δημιουργούνται προβλήματα. «Είναι δύσκολη ημέρα αύριο».

Ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε πως αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις όταν οι θερμοκρασίες είναι οριακές καθώς όταν το χιόνι είναι βαρύ και υγρό μπορεί εύκολα να δημιουργήσει προβλήματα. «Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί καθώς σε κάποιες περιοχές, η θερμοκρασία θα είναι οριακή. Οι χιονοκαταιγίδες έχουν να κάνουν με την ύπαρξη ατμοσφαιρικής αστάθειας, στην περίπτωση που βιώνουμε τώρα, ουσιαστικά είχαμε ένα συνδυασμό μεταφοράς υψηλών αέριων μαζών που σε συνδυασμό με την θερμότερη θάλασσα, δημιουργεί έντονη αστάθεια. Αναμένουμε τοπικές καταιγίδες και στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου όχι όμως στην ίδια κατηγορία».

Αναμένονται άνεμοι έως 8 μποφόρ με κάποιες πιο ισχυρές ριπές ωστόσο αύριο αναμένονται 5 έως 6 μποφόρ στην Κρήτη.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαβασιλείου, σημείωσε πως ουσιαστικά από την Τετάρτη το μεσημέρι αναμένεται βελτίωση σταδιακά και στην Κρήτη με χαμηλές θερμοκρασίες να παραμένουν στο νησί. «Ναι μεν τα φαινόμενα θα σταματήσουν αλλά θα ακολουθήσει παγετός».