Kακοκαιρία «Ελπίδα»: Μετρούν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου

Πρέπει να διαβάσετε

Σοβαρές απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο του νομού Ρεθύμνου αφήνει πίσω του ο χιονιάς. Ο πλήρης κι ακριβής απολογισμός θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Όμως η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι κτηνοτρόφοι, προσπαθώντας να προσεγγίσουν τα κοπάδια τους, είναι αποκαρδιωτική.

Σύμφωνα με τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», αμνοερίφια αγνοούνται, άλλα έχουν «πλακωθεί» από το χιόνι, κάποια άλλα δεν άντεξαν το κρύο και ξεψύχησαν. Η υγρασία, οι πολικές θερμοκρασίες και ο παγετός ταλαιπώρησαν αρκετά ζώα, ακόμα κι αυτά που βρίσκονταν κάτω από υπόστεγα, τα οποία δίχως υπερβολή υπέφεραν.

Ημιορεινές και ορεινές περιοχές της ενδοχώρας, από τη φύση τους δύσβατες, έγιναν απρόσιτες  απ’ το ύψος και τον όγκο του χιονιού. Μόνο τρακτέρ ή 4X4 πλησιάζουν σ’ αυτά τα μέρη, με πολύ κόπο και με πολύ μεγάλη προσοχή.

Μόλις υποχωρήσει οριστικά κι αμετάκλητα η κακοκαιρία, όταν θα λιώσει το κατάλευκο και πυκνό αποτύπωμα της «Ελπίδας», τότε θ’ ανοίξει για τα καλά και το … μαύρο κουτί των καταστροφών στα ποιμνιοστάσια του νομού.

Επί του παρόντος, τα δείγματα  είναι πέρα για πέρα αρνητικά, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και επίσημα τις επόμενες μέρες, όταν  το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και γίνει η καταγραφή  από τα κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ, αν και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν και πολλές ελπίδες πως θα αποζημιωθούν για τις απώλειες του ζωικού κεφαλαίου τους. Καθώς η  νομοθεσία και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως εξαιρεί από την αποζημίωση αρκετούς. Δύναται να αποζημιωθεί σε ένα μικρό βαθμό κάποιος του οποίου τα ζώα «θάφτηκαν» κάτω από τα χιόνια αλλά όχι εκείνος του οποίου αιγοπρόβατα μπορεί να χάθηκαν από το ψύχος, όπως μας αναφέρεται παρακάτω.

Και δεν είναι μόνο οι απώλειες στα κοπάδια. Είναι και η καταστροφή που έπαθαν λόγω του χιονιά «τα σπαρτά», οι καλλιέργειες δηλαδή που προοριζόταν για ζωοτροφές. Άρα, διπλό το πλήγμα για τους κτηνοτρόφους.

«Δεν θα αποζημιωθούμε»

«Θα χάσουμε το 50% της παραγωγής γάλακτος λόγω του κρύου» υπολογίζει ο κ. Γιώργος Βενιεράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου. «Η ζημιά είναι διπλή» υπογράμμισε στα «Ρ.Ν», εξηγώντας πώς «και θα χάσουμε εισόδημα» και επειδή έχει αυξηθεί η κατανάλωση ζωοτροφών από αμνοερίφια, αυτομάτως θα αυξηθεί και ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες τους.

Ο κ. Βενιεράκης μίλησε για μία «μεγάλη χιονιά στα ορεινά» η οποία δημιούργησε προβλήματα κι έφερε απώλειες στα ζώα, εξαιτίας του ψύχους και της υγρασίας.

Όπως υποστήριξε, λόγω του κρύου αμνοερίφια μικρής ηλικίας αρρώστησαν, το χιόνι πλάκωσε και έκαψε τα σπαρτά. «Τα προβλήματα για την κτηνοτροφία είναι αρκετά. Τα μικρά υποφέρουν, αρρωσταίνουν και ψοφάνε. Εγώ προσωπικά έχω χάσει πάνω από 30 αρνιά. Οι απώλειες είναι σοβαρές γενικά, απ’ το κρύο και τις υγρασίες στα υπόστεγα. Θα έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής, ενώ χρειαζόμαστε παραπάνω ζωοτροφές για όσα αμνοερίφια είναι μέσα και πεινούν».

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου απ’ την περιοχή του, το Άνω Βαλσαμόνερο, εκτιμά πώς «τα χιόνια θα μείνουν πολλές μέρες. Θα χρειαστούμε ένα δεκαήμερο, μπορεί και παραπάνω, για να μπούμε σε μια ροή». Είναι πεπεισμένος επίσης πώς «δεν αποζημιώνεται τίποτα, δεν υπάρχει νομοθεσία. Αποζημιώνεται ο κτηνοτρόφος  μόνο εάν πλακώσει το χιόνι  το κοπάδι του κι εφόσον είναι  κάτω από τα 600 μέτρα υψόμετρο».

«Έχουμε ζημιά. Δεν έχουμε βγάλει το κόστος, αλλά αναζητούνται πάρα πολλά ζώα» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου. «Δεν έχουμε πρόσβαση να πάμε. Τα ζώα είναι εγκλωβισμένα κάτω από δέντρα, μακριά από τους δρόμους. Δεν είναι εύκολη η πρόσβαση, για να δεις που είναι τα ζώα. Πάντως, υπάρχει ζημιά. Αν τα ζώα δεν φάνε για μερικές μέρες, πεθαίνουν από ασιτία. Περιμένουμε να περάσουν μερικές μέρες, να λιώσει το χιόνι για να έχουμε καλύτερη εικόνα».

Χιόνι… 1,5 μέτρο, νεκρά «πάνω από 40 κομμάτια»

Το χιόνι έφτανε το 1,5 μέτρο κοντά στην θέση «Χάσικα», πάνω απ’ το Σπήλι του δήμου Αγίου Βασιλείου. Ο κ. Ο κ. Κωστής Σχοινάκης, μαζί με τον γιο του, επάνω σε ένα τρακτέρ δεινοπάθησαν για να φτάσουν στον στεγασμένο χώρο όπου βρίσκονται τα αιγοπρόβατά τους.

 «Πάνω από 40 κομμάτια, μικρά – μεγάλα, μου ψόφησαν, αυτές τις δυο μέρες» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Σχοινάκης. «Είχε τόσο πολύ χιόνι, που δεν μπορούσαμε να περάσουμε με το τρακτέρ! Σχεδόν αποκλειστήκαμε, αλλά καταφέραμε να φύγουμε. Όλα τα μικρά ζώα ψόφησαν από το κρύο».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αγίου Βασιλείου Βαγγέλης Καπετανάκης, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» δεν έχει ενημέρωση από κτηνοτρόφους για απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο. Από τις επόμενες ημέρες, σημείωσε, που θ’ αρχίσει να καθαρίζει το τοπίο (μια και αναμένεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών), θα ξεκινήσει και η καταγραφή των (πιθανών, άγνωστων σε μέγεθος) ζημιών. Και χθες, τα πράγματα «ήταν πάρα πολύ δύσκολα» μας περιέγραψε ο κ. Καπετανάκης. «Η τελευταία χιονόπτωση ήταν τριπλάσια σε ποσότητα από την προηγούμενη. Όλα όμως είναι ανοιχτά, έχουμε τελειώσει, τα πάντα». Μέχρι και το μεσημέρι έριχνε πού και πού από λίγες νιφάδες, αλλά «ευελπιστώ ότι τελειώσαμε με αυτό το κύμα σφοδρής κακοκαιρίας» ήταν η ευχή του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: rethnea.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα