Στη σύνταξη φακέλου για τη διεκδίκηση κοινοτικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη δυτική Κρήτη προχωράει η Περιφέρεια του νησιού.

Προτεραιότητα αποτελεί η καταγραφή των ζημιών για τις ανοιχτές «πληγές» που άφησε στο πέρασμά της η θεομηνία και στη συνέχεια να εξεταστούν τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που προσφέρει η Κομισιόν.

Στόχος είναι να υποβληθεί πλήρης φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Υπουργείου Οικονομίας ώστε να απορροφηθούν κονδύλια από το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την επιχειρηματολογία της Περιφέρειας Κρήτης ενισχύουν τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν καταγράψει ειδικοί για τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας. Είναι σαφές ότι οι βιβλικές καταστροφές είναι αποτέλεσμα μέρους της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο και με τόσο τεκμηριωμένο τρόπο», σημείωσε από τα Χανιά την Κυριακή ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ζημιές από την επέλαση της «Ωκεανίδας» υπολογίζονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.  Ήδη έχουν εκταμιευθεί 12 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων, άμεσων αναγκών στα Χανιά με επίκεντρο την αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε αποκλεισμένα χωριά και αναμένονται 5 ακόμη εκατομμύρια ευρώ για το Ρέθυμνο.

Η αυτοψία στις πληγείσες περιοχές τόσο από κλιμάκια της αυτοδιοίκησης όσο και από ειδικούς μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών είναι σε πλήρη εξέλιξη. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν «μάχη» με τον χρόνο για την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών. «Στοίχημα» αποτελεί το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων που απαιτούνται στον ΒΟΑΚ. Για τον λόγο αυτό εγκρίθηκε χρηματοδότηση  15 εκατομμυρίων ευρώ με τη διαδικασία του άρθρου 32 του νόμου 4412 ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα στα σημεία όπου υπήρξαν κατολισθήσεις.

Σωτήρης Μεταξάς