του Σωτήρη Μεταξά
Το μοντέλο της δημιουργίας χώρων προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών προκρίνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Κρήτη.
Ζητούμενο είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός διαχείρισης που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση αύξησης των μεταναστευτικών ροών στο νησί και να μπορεί να ανταποκρίνεται οριζόντια και όχι μεμονωμένα και σπασμωδικά σε κάθε περίπτωση άφιξης πλοιαρίου με μετανάστες.
Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA, αυτοί οι χώροι δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση τα χαρακτηριστικά λειτουργίας δομών φιλοξενίας στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Δεν πρόκειται για δομές αντίστοιχες με αυτές που λειτουργούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι αφιχθέντες μετανάστες στην Κρήτη θα μεταφέρονται άμεσα σε άλλες δομές της χώρας, όπως συμβαίνει και τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης και πρόσθεσε «θέλουμε να προφυλάξουμε την Κρήτη από το πρόβλημα, να εξασφαλίσουμε το αίσθημα ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας και να διαφυλάξουμε τη φήμη της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού».
Εξάλλου, η Κρήτη βρίσκεται στην «καρδιά» του μεταναστευτικού διαδρόμου της κεντρικής Μεσογείου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά τη νέα μεταναστευτική τάση που διαμορφώνεται, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Στέλλα Νάνου.
Στο μεταξύ, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στη διεθνή μεταναστευτική κρίση και κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, όπου και εντοπίζεται ο βασικός παράγοντος της αύξησης των ροών στα νότια παράλια της Κρήτης και της Γαύδου. Φαίνεται μάλιστα πως η τάση δεν είναι σποραδική με τον αρμόδιο υπουργό να επισημαίνει πως η μεταναστευτική πρόκληση ήρθε για να μείνει.
«Έχουμε ένα πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον και πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση ώστε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που θα προκύπτουν. Η Κρήτη δεν είναι μόνη της, έχει δίπλα της την κυβέρνηση για να την στηρίξουμε. Πρέπει όμως να καταλάβουμε πως η μεταναστευτική πρόκληση ήρθε για να μείνει», τόνισε ο κ. Καιρίδης.
Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει αν οι χώροι που εξετάζεται να δημιουργηθούν στην Κρήτη για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και η απάντηση θα δοθεί σε δεύτερη φάση όταν (και αν ενδεχομένως) ανοίξει η συζήτηση σε τοπικό επίπεδο για την αναζήτηση των κατάλληλων χώρων.
«Κεντρικός στόχος είναι να μην έχουμε ροές. Το τελευταίο διάστημα όμως, προκύπτει ζήτημα για την Κρήτη λόγω της κατάστασης στη Λιβύη. Από την πλευρά μας πρέπει να στείλουμε το μήνυμα της αποτροπής της παράνομης διακίνησης αλλά ταυτόχρονα να είμαστε ρεαλιστές και να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μία ευρύτερη μεταναστευτική πρόκληση για την οποία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», επεσήμανε ο κ. Καιρίδης.