Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στο CRETA: Γιατί η Κρήτη έγινε επιλογή των διακινητών μεταναστών

Πρέπει να διαβάσετε

του Σωτήρη Μεταξά

Στο “κάδρο” των δικτύων διακίνησης μεταναστών βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Κρήτη καθώς οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο νησί αποτυπώνουν μία στοχευμένη επιλογή και όχι τυχαίες παρακάμψεις.

Η Κρήτη βρίσκεται στην “καρδιά” του μεταναστευτικού διαδρόμου της κεντρικής Μεσογείου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά τη νέα μεταναστευτική τάση που διαμορφώνεται.

Πρόκειται για μία συγκεκριμένη μεταναστευτική διαδρομή με αφετηρία τη Λιβύη και προορισμό την Κρήτη. Στο παρελθόν, οι μεταναστευτικές αφίξεις στην Κρήτη και τη Γαύδο αποτελούσαν τυχαίες παρακάμψεις. Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μία νέα τάση, δήλωσε στην Tηλεόραση CRETA η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Στέλλα Νάνου και πρόσθεσε “βλέπουμε πλέον τα πλοιάρια να ταξιδεύουν απ’ ευθείας από τη Λιβύη για την Κρήτη και τη Γαύδο”.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των μεταναστευτικών αφίξεων σε Κρήτη και Γαύδο έφτασε τους 1260 ενώ για το σύνολο του 2023 ήταν 817.

Η χώρα προέλευσης των μεταναστών που έχουν αφιχθεί στην Κρήτη είναι κυρίως από την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, ενώ υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις από Συρία, Σουδάν και Παλαιστίνη.

Οι λόγοι που τα δίκτυα των μεταναστών επιλέγουν την Κρήτη είναι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σύνθετοι και ποικίλοι.

“Τα μοτίβα είναι δυναμικά, αλλάζουν συνεχώς και επηρεάζονται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Σημαντικός παράγοντας είναι τα δίκτυα και οι διαδρομές των διακινητών. Επίσης οι πληροφορίες που διακινούνται μεταξύ μεταναστών ή προσφύγων και φυσικά υπάρχουν και τα βαθύτερα αίτια που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες προέλευσης και διέλευσης, επεσήμανε η κ. Νάνου.

Σχολιάζοντας τη διακρατική συμφωνία ΕΕ – Αιγύπτου και την επίδραση στις μεταναστευτικές ροές η κ. Νάνου σημείωσε πως “θα φανεί στην πράξη” ενώ ξεκαθάρισε πως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά τη νέα μεταναστευτική τάση που διαμορφώνεται.

Είναι νωρίς ακόμη να πούμε με σιγουριά εάν αυτός ο μεταναστευτικός διάδρομος θα καθιερωθεί. Το παρακολουθούμε και είμαστε σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους φορείς. Είμαστε στη διάθεση της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης ώστε να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε”, δήλωσε η κ. Νάνου.

Στο μεταξύ, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και το 2023 ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας πολέμων, συγκρούσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ρεκόρ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αριθμοί που καταγράφονται στον αναγκαστικό εκτοπισμό σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν ρεκόρ. Πέρυσι 114 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε αναταραχή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ύπατη Αρμοστεία το 2023 κήρυττε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάθε 8 ημέρες”, σημείωσε η κ. Νάνου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα