Την Γαύδο επισκέφθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης με αφορμή τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.
Ο Υπουργός κατά την επίσκεψή του στο ακριτικό νησί, όπου είχε ευρεία σύσκεψη με τις τοπικές αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς, δεσμεύτηκε να στηρίξει την Κρήτη συνδράμοντας τόσο οικονομικά όσο και καταβάλλοντας συντονισμένες προσπάθειες για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μεταφέρω το μήνυμα της Κυβέρνησης ότι βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους Έλληνες ιδίως δε στους Ακρίτες μας, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος. Είμαστε εδώ για να υπογραμμίσουμε τη θέλησή μας να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά σε πολύ δυσκολότερα. Βλέπετε ότι στο Ανατολικό Αιγαίο, που ήταν πάντοτε το μεγάλο μέτωπο του μεταναστευτικού, τα πράγματα πηγαίνουν σχετικά ομαλά. Είχαμε κάποιες ροές στη Γαύδο, προφανώς μικρές ροές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση.
Ήρθαμε στη Γαύδο για δούμε από κοντά το πρόβλημα, να συζητήσουμε για το πρόβλημα με την τοπική κοινωνία μαζί με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και τον Αρχηγό του Λιμενικού, που έχει σηκώσει το μεγάλο βάρος για την προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής, πάντοτε εντός των ευρωπαϊκών νόμων και των ανθρωπιστικών αξιών».
Ο υπουργός ανέφερε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που έχει διάρκεια και παρόλο που μέχρι πρόσφατα δεν το εντοπίζαμε στην Κρήτη, τώρα λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή πρέπει το Υπουργείο αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι σε εγρήγορση: «Το Μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει. Είναι ένα πρόβλημα που έχει διάρκεια μια δεκαετία. Με δεδομένη την κρίση στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου πρέπει πάντοτε να είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση. Αυτό που κάναμε ήδη από την περασμένη Παρασκευή με την κατάθεση σχεδίου νόμου είναι να δώσουμε ευελιξία στο ταμείο του Υπουργείου το οποίο μέχρι τώρα προορίζονταν για να συνδράμει Δήμους και Περιφέρειες όπου υπάρχουν δομές ώστε να μπορούμε να συνδράμουμε και τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν δομές αλλά υπόκεινται στη μεταναστευτική πίεση.
Ήδη έχουμε δεχθεί ένα αίτημα από τον Δήμο Γαύδου που εξετάζουμε πολύ θετικά, για να συνδράμουμε οικονομικά στο πρόβλημα που υπάρχει με τη διαχείριση των ροών.
Η Κρήτη είναι πρώτη μας προτεραιότητα, η πιο δυναμική Περιφέρεια της χώρας και πρέπει να την στηρίξουμε ώστε να μην έχουμε παρενέργειες από το ζήτημα. Είμαι πολύ αισιόδοξους Βλέπω ανθρώπους οι οποίοι κατανοούν, με αποτελεσματικές λύσεις για την τοπική κοινωνία.
Κλειδί για την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς από εκεί είναι η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Εμείς πιέσαμε την Ε.Ε να προχωρήσει σε συμφωνία και συνεργασία με την Αίγυπτο και απότοκος ήταν η υπογραφή της συμφωνίας στο Κάιρο, παρουσία του Πρωθυπουργού. Ήδη υπάρχουν συνομιλίες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με συνεργασία το πρόβλημα στην πηγή του και πια έχουμε μία καλύτερη πορεία».
Η Δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συντονισμένη. Έχει γίνει κατανοητό ότι υπάρχει μια μικρή μετακίνηση προς τα εδώ. Πρέπει να βρεθούν λύσεις, να συντονιστούμε όλοι μαζί ώστε να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο έτσι ώστε να μην υπάρξουν συνέπειες ούτε στους κατοίκους, αλλά και οι άνθρωποι που φτάνουν εδώ να μπορούν να φτάνουν στις δομές που πρέπει. Από το υστέρημά τους οι Γαυδιώτες στήριξαν τους τελευταίους μήνες αυτές τις ροές. Η Γαύδος είναι ένας μικρός τόπος, με λίγους κατοίκους και έναν πολύ μικρό προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε και νομίζω στηρίξαμε όσο μπορούσαμε καλύτερα αυτή την κατάσταση. Θα θέλαμε την οικονομική στήριξη για να μπορέσουμε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι και εν όψει τουριστικής περιόδου να δούμε πως θα γίνει η διαχείριση με τον καλύτερο τρόπο γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Γαύδος από τον τουρισμό προσπαθεί να επιβιώσει».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Είχαμε συζητήσει και στο υπουργείο γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχει ξεκινήσει να αντιμετωπίζει η Κρήτη. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των τοπικών φορέων και της Κυβέρνησης θα μπορούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η Κρήτη έχει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ από τον τουρισμό και πρέπει να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό θα βγει μέσα από τη συνεννόηση κόλων των τοπικών φορέων».