Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
26.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καμπανάκι κινδύνου για το θανατηφόρο σύνδρομο στρεπτόκοκκου- Σε ποια χώρα σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων

Πρέπει να διαβάσετε

Σχεδόν 1.000 κρούσματα μιας θανατηφόρου λοίμωξης μετρά η Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές. Η ασθένεια, γνωστή ως σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS), προκαλεί σοβαρή νόσηση και έχει μοιραία αποτελέσματα μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα κρούσματα STSS αυξήθηκαν κατακόρυφα, φθάνοντας τα 977 μέχρι τις 2 Ιουνίου εφέτος, όπως γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεράσει το περυσινό σύνολο των 941 κρουσμάτων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων.

«Οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν μέσα σε 48 ώρες», δήλωσε ο Ken Kikuchi, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή Γυναικών του Τόκιο. Τόνισε δε την ταχεία εξέλιξη της νόσου, σημειώνοντας ότι ο θάνατος των ασθενών μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα ακόμη και από τη στιγμή παρατήρησης των αρχικών συμπτωμάτων.

Εκτός από την Ιαπωνία καταγράφουν και άλλες χώρες κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2022 τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκά κράτη ανέφεραν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αύξηση των κρουσμάτων της διηθητικής νόσου του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS), η οποία περιλαμβάνει το STSS.

Τι είναι το STSS

Το STSS, ή σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ, είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση με βακτήρια στρεπτόκοκκου ομάδας Α (GAS). Χαρακτηρίζεται από την ταχεία εμφάνιση σοκ και πολυοργανικής ανεπάρκειας, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Τα αρχικά συμπτώματα του Συνδρόμου περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους και ναυτία. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως χαμηλή αρτηριακή πίεση, γρήγορος καρδιακός ρυθμός και οργανική ανεπάρκεια. Η θεραπεία περιλαμβάνει ενδοφλέβια αντιβιοτικά σε υψηλές δόσεις και υποστηρικτική φροντίδα.

Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν καλές πρακτικές υγιεινής, άμεση θεραπεία των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων και στενή παρακολούθηση των τραυμάτων και των δερματικών λοιμώξεων. Η ενημέρωση των αρμόδιων δημόσιας υγείας σχετικά με τα συμπτώματα και τους κινδύνους που σχετίζονται με τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία.

Όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC), «Τα άτομα με ανοιχτές πληγές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για STSS». Πρόκειται για άτομα που υποβλήθηκαν πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση ή πέρασαν ιογενή λοίμωξη που προκαλεί ανοιχτές πληγές. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα και προκαλούν το STSS.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα