Κ. Μητσοτάκης: Στην Κρήτη η μεγαλύτερη άσκηση σεισμού

Πρέπει να διαβάσετε

Η μεγαλύτερη άσκηση σεισμού στη χώρα, θα γίνει τον Φεβρουάριο στην Κρήτη, όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου.

Μητσοτάκης: Είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των τελευταίων κρίσεων

«Πληρώσαμε βαρύ τίμημα στην αναμέτρηση με τις νέες συνθήκες. Στον Έβρο η φωτιά θέριεψε λόγω ξηρασίας και ισχυρών ανέμων. Λίγες μέρες μετά οι πλημμύρες άλλαξαν την εικόνα της καταστροφής», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαι τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των τελευταίων κρίσεων. Αλλά θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο των πυροσβεστών».

«Πρώτος εγώ εντόπισα και αδυναμίες και λάθη. Ενσωματώσαμε αυτή την εμπειρία σε σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει εισηγηθεί το υπουργείο κλιματικής κρίσης», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι παγκόσμια υπόθεση και όχι μόνο ελληνική. Οι νέες συνθήκες ξεπερνούν το μέγεθος των υποδομών που είχαν όλες οι χώρες. Χρέος της πολιτικής είναι να παρακολουθεί νέα μέτρα αντίδρασης ώστε να εξασφαλιστεί η κρίσιμη έννοια της ανθεκτικότητας».

«Η καταστροφή δεν πλήγωσε μόνο τις περιουσίες αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων».

Δόθηκαν αμέσως οδηγίες για σωστό καθαρισμό των σπιτιών, έγιναν εκατοντάδες πρόσθετοι εμβολιασμοί σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα. Το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών είναι 3,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαϊκοί πόροι και από τον προυπολογισμό με την ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη είσπραξη εσόδων. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.

Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες έγινε καύση 70.000 νεκρών ζώων και 120.000 νεκρών πουλιών στην οποία ενεπλάκησαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις και θέλω να τις ευχαριστήσω γι αυτό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στιγμιότυπο από τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. / Eurokinissi

Κρατική αρωγή

«Τις επόμενες μέρες ξεκινάει η καταβολή του επιδόματος ενοικίου και συγκατοίκησης, για πλημμυροπαθείς που βρίσκονται εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους και φιλοξενούνται από αλλούς»

«Έχουν διατεθεί 50 πρώτοι οικίσκοι και έχουν παραγγελθεί συνολικά 700. Ο μηχανισμός κρατικής αρωγής είναι δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη μέρα με εκταμιεύσεις που προχώρησαν πολύ γρήγορα. Έχουν εκταμιευθεί 120 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς 33 χιλιάδων δικαιούχων».

Tο ολλανδικό σχέδιο

«Τον Φεβρουάριο θα έχουμε την ολοκληρωμένη πρόταση ολλανδικής εταιρίας, ένα master plan με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσο και για τη θωράκιση της περιοχής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τετραετίας για να μπορέσει να υλοποιηθεί», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Παράλληλα, αυξάνουμε στον προϋπολογισμό τα κονδύλια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Πρόσκληση στην αντιπολίτευση

«Το θέμα της κλιματικής κρίσης προϋποθέτει συναινέσεις και κοινές δράσεις. Οι νέες συνθήκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών που μέχρι σήμερα είχαν όλες οι χώρες. Χρέος της πολιτικής σήμερα είναι να επεξεργαστεί νέα μέτρα αντίδρασης», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Περιμένω να ακούσω την αντιπρόταση της αντιπολίτευσης. Αν αυτή ξεπερνά συνθήματα και είναι ρεαλιστική είμαι έτοιμος να ενσωματώσω οποιαδήποτε ιδέα στο πρόγραμμά μας. Το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα