Στο μισό θα περιορίσει τις αποστολές εμβολίων της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την εβδομάδα η Johnsοn & Johnson σύμφωνα με όσα ανέφερε Eυρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Βάσει συμβολαίου, η εταιρία έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της το β΄τετράμηνο του 2020.

Ωστόσο, ενώ βρισκόμαστε στο τέλος του τετραμήνου έχει παραδώσει λιγότερα από 5 εκατομμύρια, δηλαδή κάτω από το 10% του στόχου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο και πόσες δόσεις θα παραδοθούν την επόμενη εβδομάδα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μία προσωρινή και περιορισμένη μείωση των παραδόσεων που αναμένεται να καλυφθεί σε μεταγενέστερο χρόνο».

Και οι δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέφεραν ότι ο στόχος των 55 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιουνίου, παραμένει ως έχει.

Η Johnson & Johnson δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει προβλήματα σε ό,τι αφορά την παραγωγή στις ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε ότι δόσεις του εμβολίου που προορίζονταν για την Ε.Ε., παρήχθησαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ένα εργοστάσιο στο Λάιντεν, στις Κάτω Χώρες.

Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε ότι η J&J δεν έχει καταθέσει ακόμη ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια του εμβολίου της μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου του 2021.

Η εταιρεία σχεδίαζε αρχικά να ξεκινήσει τις παραδόσεις των εμβολίων στην Ε.Ε. από την 1η Απριλίου, αλλά η έναρξη των εξαγωγών αναβλήθηκε για τα μέσα Απριλίου εξαιτίας προβλημάτων στην παραγωγή.

Αργότερα, η διάθεση του εμβολίου διακόπηκε λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του, αφότου η χρήση του ανεστάλη προσωρινά στις ΗΠΑ προκειμένου να αξιολογηθεί μια πιθανή σύνδεσή του με σπάνια αλλά σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων. Οι παραδόσεις στην Ευρώπη συνεχίστηκαν περίπου μια εβδομάδα αργότερα.

Μέχρι σήμερα Δευτέρα, η εταιρεία έχει παραδώσει 2,6 εκατ. δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού CDC.

Η Κομισιόν, η οποία διαθέτει πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τις παραδόσεις, επιβεβαίωσε ότι οι προμήθειες είναι μέχρι στιγμής λιγότερες από 5 εκατ. δόσεις.

Με πληροφορίες από Reuters