Η ιταλική κυβέρνηση οργανώνει συναυλίες για να «σώσει» το εξοχικό του Τζουζέπε Βέρντι

Μία σειρά εκδηλώσεων για τη συγκέντρωση χρημάτων με στόχο την αγορά της εξοχικής κατοικίας του αξέχαστου Ιταλού συνθέτη της όπερας, Τζουζέπε Βέρντι, ξεκινά η κυβέρνηση της Ρώμης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», ύστερα από μακροχρόνια διαμάχη των κληρονόμων του, το εξοχικό του διάσημου συνθέτη βγαίνει στο «σφυρί», με τους Ιταλούς υπουργούς να αναλαμβάνουν δράση.

Για την αγορά της οικίας του κοντά στην Πιατσέντσα, όπου έζησε και εργαζόταν ο Τζουζέπε Βέρντι τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν συναυλίες έως τις αρχές του καλοκαιριού προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό.

Οι εκδηλώσεις, υπό τον τίτλο: «Viva Verdi», όπως είπε ο Ιταλός υπουργός, θα πραγματοποιηθούν καθώς είναι καθήκον της χώρας για να τιμήσει τη μνήμη του συνθέτη.

Ο Βέρντι (1813-1901) κυριάρχησε στην ιταλική όπερα μετά την εποχή των Τζιοακίνο Ροσίνι, Γκαετάνο Ντονιτσέτι και Βιντσέντσο Μπελίνι, τα έργα των οποίων τον επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό.

Εξέπληξε την μουσική σκηνή μετά την επιτυχία του με την όπερα Aida, με τρία πρώιμα αριστουργήματα: το Ρέκβιεμ και τις όπερες Otello και Falstaff.

Οι όπερες του παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς, ειδικά οι τρεις κορυφαίες της «μεσαίας περιόδου» του, κυρίως η La Traviata.

Το βρετανικό δημοσίευμα διευκρινίζει επίσης ότι, σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιηθούν συναυλίες μέχρι τα μέσα του Ιουνίου.

Ύστερα από έντονο καβγά των κληρονόμων του, η εξοχική οικία του του Ιταλού συνθέτη «Villa Verdi», κοντά στην πόλη Μπουσέτο στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια όπου γεννήθηκε, θα τεθεί προς πώληση τον Οκτώβριο.

Ο Τζιουζέπε Βέρντι έχτισε το σπίτι σε οικόπεδο που είχε στην κατοχή του το 1848. Αρχικά κατοικήθηκε από τους γονείς του προτού εγκατασταθεί με τη δεύτερη σύζυγό του, Τζουζεπίνα Στρεπόνι, το 1851, παραμένοντας εκεί μέχρι τον θάνατό του, το 1901.

Το σπίτι ανήκει στα τέσσερα αδέλφια από την οικογένεια Καράρα Βέρντι που είναι απόγονοι της Mαρία Φιλομένα Βέρντι, της νεότερης ξαδέρφης του συνθέτη που την μεγάλωσε ο Τζιουζέπε με την σύζυγό του Στρεπόνι, σαν κόρη τους.

Το εξοχικό θα βγει στο σφυρί με εκτιμώμενη αρχική προσφορά τα 30 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση της Ρώμης, μπορεί να διαθέσει 20 εκατομμύρια ευρώ από τον προυπολογισμό του 2023 για την αγορά της εξοχικής οικίας το οποίο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως μουσείο.

Χρειάζεται όμως τώρα και την οικονομική υποστήριξη από τα έσοδα των συναυλιών για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό. Για τον υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, είναι «καθήκον της Δημοκρατίας» να τιμήσει τη μνήμη του Βέρντι. Όταν είχα την τιμή να αναλάβω το ρόλο του υπουργού, ένα από τα πρώτα προβλήματα που ενέσκηψαν ήταν η τύχη της βίλας του Τζιουζέπε Βέρντι. Ποτέ δεν είχα κανένα δισταγμό ότι θα έπρεπε να την αποκτήσει το κράτος».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα