Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στη Σαρδηνία, μετά από σειρά από πυρκαγιές που έχουν ανάψει το τελευταίο 24ωρο στην ευρύτερη περιοχή της πόληςη Οριστάνο. Πάνω από 200.000 στρέμματα δάσους αλλά και καλλιεργημένων εκτάσεων έχουν ήδη καεί. Τουλάχιστον 400 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ελικόπτερα του ιταλικού στρατού και της πυροσβεστικής μετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης, ενώ από χθες, επτά Καναντέρ πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις νερού. Τις προσπάθειες δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

Η Σαρδηνία ζήτησε την έμπρακτη στήριξη και άλλων περιφερειών της χώρας ενώ η Ιταλία, με την σειρά της, απευθύνθηκε στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιπλέον βοήθεια.

Έρευνες για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εμπρησμό

Στο μεταξύ, η Δασική Υπηρεσία της Σαρδηνίας σε συνεργασία με την εισαγγελία του Οριστάνο συλλέγει στοιχεία, για να μπορέσει να εξακριβωθεί αν πρόκειται για εμπρησμό.

«Ζούμε ώρες ανησυχίας και απερίγραπτου πόνου», δήλωσε ο περιφερειάρχης της Σαρδηνίας, Κρίστιαν Σολίνας, ο οποίος ζήτησε έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Κύρια προσπάθεια των πυροσβεστών στην φάση αυτή είναι να μην επεκταθεί η φωτιά σε παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού.

Fires Rage Across Italy's Sardinia Island

Δυο αεροσκάφη Καναντέρ στέλνει η Ελλάδα

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα συνδρομής μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε αναρτήσεις τους στο Twitter, η Ελλάδα στέλνει δύο αεροσκάφη Καναντέρ CL-415 για να συνδράμει στη μάχη που δίνει η Ιταλία απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές στη Σαρδηνία.

«2 αεροσκάφη Canadair CL-415 έτοιμα να αναχωρήσουν για Σαρδηνία που δοκιμάζεται από καταστροφικές πυρκαγιές», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Πηγή: protothema.gr