Ιταλία: Φυλακισμένος αναρχικός συμπληρώνει 101 ημέρες απεργίας πείνας

Πρέπει να διαβάσετε

Ένας Ιταλός αναρχικός που βρίσκεται φυλακισμένος σε καθεστώς αυστηρής απομόνωσης, διανύει την εκατοστή πρώτη ημέρα απεργίας πείνας.

Πρόκειται για τον 55χρονο Αλφρέντο Κόσπιτο, ο οποίος ξεκίνησε να διαμαρτύρεται με αυτό τον τρόπο, επειδή κρατείται υπό το δρακόντειο καθεστώς «41bis», το οποίο γενικά εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ηγετικών στελεχών της μαφίας, όπως ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα.

Το καθεστώς αυτό προβλέπει αυστηρή απομόνωση, ώστε οι φυλακισμένοι να μην είναι σε θέση να επικοινωνούν με συνεργάτες τους. Οι κρατούμενοι παραμένουν σε μικρά κελιά, παρακολουθούμενοι σε 24ωρη βάση με κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα.

Ο κ. Κόσπιτο εκτίει ποινή που του επιβλήθηκε επειδή πυροβόλησε εναντίον στελέχους εταιρείας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας, το 2012, καθώς και διότι τοποθέτησε δυο βόμβες σε σχολή της αστυνομίας το 2016, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί.

Έως τις αρχές Ιανουαρίου, ζούσε πίνοντας νερό και παίρνοντας συμπληρώματα διατροφής, όμως πλέον έχει πάψει να παίρνει συμπληρώματα. Δέχεται πλέον μόνο νερό, ζάχαρη και μέλι.

Ο επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής η οποία είναι αρμόδια για τους φυλακισμένους, ο Μάουρο Πάλμα, δήλωσε πως ο κ. Κόσπιτο πρέπει να απομακρυνθεί «επειγόντως» από τη φυλακή της Σαρδηνίας όπου είναι έγκλειστος, διότι δεν υπάρχει εκεί υποδομή για να του προσφερθούν ιατρικές φροντίδες.

Ο κ. Πάλμα εξήγησε πως «έσπασε τη σιωπή» για την υπόθεση, την οποία παρακολουθούσε στενά για εβδομάδες, διότι υπάρχουν ενδείξεις πως η υγεία του κρατούμενου επιδεινώνεται.

Την Πέμπτη, ο συνήγορος του κ. Κόσπιτο και μια γιατρός τόνισαν πως έχει χάσει πάνω από 40 κιλά και ότι έσπασε τη μύτη του και έχασε πολύ αίμα όταν έπεσε, κατά τη διάρκεια ντους.

Δυσκολεύεται να βαδίσει, χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο και φοράει το ένα παντελόνι και τη ένα φούτερ πάνω από το αλλο για να μένει ζεστός, σημείωσε η Δρ. Αντζέλικα Μίλια.

«Ο άνθρωπος αυτός πεθαίνει», τόνισε ο πρώην βουλευτής και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λουίτζι Μανκόνι σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε η εφημερίδα La Stampa, καλώντας τον πάπα Φραγκίσκο να παρέμβει.

Ο κ. Κόσπιτο έχει προσφύγει στο κορυφαίο ιταλικό ακυρωτικό δικαστήριο για να αρθεί το καθεστώς «41bis» που του έχει επιβληθεί. Το δικαστήριο, αντίστοιχο του Άρειου Πάγου στην Ιταλία, θα συνεδριάσει για να εξετάσει την προσφυγή την 7η Μαρτίου.

Αρχικά προγραμματιζόταν να συνεδριάσει την 20ή Απριλίου, όμως η διαδικασία επισπεύστηκε, καθώς η Δρ. Μίλια προειδοποίησε ότι ο ασθενής θα ήταν προ πολλού νεκρός τότε. Πριν από δύο εβδομάδες, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας, ο Κάρλο Νόρντιο, τόνισε πως παρακολουθεί την υπόθεση «με τη μέγιστη προσοχή».

Ο κ. Νόρντιο θύμισε ότι ο Αλφρέντο Κόσπιτο τέθηκε υπό το καθεστώς «41bis» διότι έστειλε μηνύματα από τη φυλακή καλώντας συντρόφους του να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα.

Ο κ. Κόσπιτο διαμαρτύρεται επίσης διότι εισαγγελέας ζήτησε η ποινή που του έχει επιβληθεί για τις βομβιστικές επιθέσεις —20 χρόνια κάθειρξη— να μετατραπεί σε ισόβια χωρίς καμιά πιθανότητα αποφυλάκισής του υπό όρους.

Η υπόθεση προσελκύει προσοχή και εκτός των ιταλικών συνόρων.

Τον περασμένο μήνα, οργάνωση αναρχικών ανέλαβε την ευθύνη για εμπρηστική επίθεση στις αρχές του Δεκεμβρίου εναντίον αυτοκινήτου ιταλίδας διπλωμάτη στου Παπάγου, κάνοντας σαφές πως επρόκειτο για ενέργεια αλληλεγγύης στον Αλφρέντο Κόσπιτο.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα