Ισραήλ: «Ψυχολογική τρομοκρατία» το βίντεο της 21χρονης ομήρου που δημοσίευσε η Χαμάς, λέει ο στρατός

Πρέπει να διαβάσετε

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς έδωσε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα βίντεο με μια από τις ομήρους που συνέλαβε κατά την αιφνιδιαστική και άνευ προηγουμένου σε φόρο αίματος μεταξύ αμάχων επίθεσή του στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Στο βίντεο η γυναίκα, η οποία έχει τραυματιστεί στο χέρι και ένα άγνωστο μέλος ιατρικού προσωπικού φαίνεται να περιποιείται το τραύμα της, δηλώνει ότι είναι η 21χρονη Μία Σεμ και ζητεί να επιστρέψει στην οικογένειά της το ταχύτερο δυνατό.

Εκπρόσωπος της οικογένειάς της, η οποία βρισκόταν μεταξύ ομάδας γαλλικών οικογενειών που απηύθυναν έκκληση την περασμένη εβδομάδα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να βοηθήσει να αφεθούν ελεύθεροι οι συγγενείς τους των οποίων αγνοείται η τύχη, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται γι’αυτήν στο Reuters. Τουλάχιστον 199 Ισραηλινοί και ξένοι απήχθησαν από ενόπλους της Χαμάς και κρατούνται ως όμηροι μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.400 άνθρωποι, ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών σε μία μόνον ημέρα στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την οικογένεια της Σεμ και καταδικάζει τη Χαμάς ως «δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση». Επίσης αναφέρει ότι χρησιμοποιεί «όλες τις πληροφορίες και τα επιχειρησιακά μέτρα» για την επιστροφή αυτών που κρατούνται. «Στο βίντεο, η Χαμάς προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μια ανθρώπινη οργάνωση, ενώ ευθύνεται για τον φόνο και την απαγωγή μωρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων», τονίζει επίσης.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ Ντανιέλ Χαγκάρι έκανε λόγο για «ψυχολογική τρομοκρατία» από τη Χαμάς εναντίον των πολιτών του Ισραήλ. «Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν και άλλα βίντεο σαν αυτό. Στο συγκεκριμένο κλιπ, η Χαμάς προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως ανθρωπιστική οργάνωση ενώ στην πραγματικότητα είναι μια ομάδα τρομοκρατών και δολοφόνων», είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι αυτό που πρέπει να αναρωτηθεί κάποιος είναι «πώς μια 21χρονη που πήγε σε ένα πάρτι για να χορέψει κατέληξε όμηρος από μια τρομοκρατική ομάδα στην καρδιά της Γάζας».

Νωρίτερα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, είχε ανακοινώσει ότι οι μη Ισραηλινοί απαχθέντες την 7η Οκτωβρίου είναι «φιλοξενούμενοι», οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Ο στρατός σκότωσε τέσσερις επιτιθέμενους που προσπάθησαν να διεισδύσουν στη χώρα από τον Λίβανο

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε τέσσερις επιτιθέμενους που αποπειράθηκαν να διεισδύσουν στη χώρα από τον Λίβανο.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο στρατός επεσήμανε ότι τα μέλη του «εντόπισαν μια ομάδα τρομοκρατών που αποπειράθηκε να διεισδύσει μέσω του φράκτη ασφαλείας από τον Λίβανο και να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό», διευκρινίζοντας ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνονται προς το πέρασμα της Ράφα

Τα κομβόι που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας και τα οποία βρίσκονταν στην αλ Αρίς, περιφερειακή πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά στην Αίγυπτο, άρχισαν να κατευθύνονται σήμερα προς τη Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς τον παλαιστινιακό θύλακα, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την είσοδο της εκεί. Αυτόπτης μάρτυρας και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν από την πλευρά τους στο Reuters ότι φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια έφτασαν ήδη στη Ράφα.

«Φτάσαμε στον τερματικό σταθμό και τώρα περιμένουμε το επόμενο στάδιο», δήλωσε ο Χέμπα Ρασίντ επικεφαλής της αιγυπτιακής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mersal, την ώρα που περίπου 160 φορτηγά βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί από την αλ Αρίς προς τη Ράφα, σύμφωνα με άλλους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Δεν μας έχουν ενημερώσει πότε θα μπορέσουμε να περάσουμε» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά «μας ζήτησαν να αναχωρήσουμε προς τη Ράφα», που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της αλ Αρίς, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Η Αίγυπτος έχει στείλει δεκάδες φορτηγά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και η ΕΕ ανακοίνωσε ήδη μια αερογέφυρα προς την Αίγυπτο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους 2,4 εκατ. Παλαιστίνιους που βρίσκονται στη Γάζα, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Μέχρι στιγμής, έπειτα από τέσσερις βομβαρδισμούς εναντίον του περάσματος της Ράφα σε διάστημα 10 ημερών πολέμου και την «πλήρη πολιορκία» που επιβάλλει το Ισραήλ, δεν έχει εισέλθει στη Γάζα – όπου η φτώχεια είναι ενδημική εδώ και δεκαετίες– καμία βοήθεια.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Αίγυπτο να επιτρέψει στους Αμερικανούς να φύγουν από τη Γάζα, όμως το Κάιρο απαντά ότι κανείς δεν θα βγει από τον θύλακα αν πρώτα δεν περάσει βοήθεια. Χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τηλεφωνικά για την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, με την αιγυπτιακή προεδρία να τη χαρακτηρίζει «προτεραιότητα».

«Θα λέγαμε ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία για την είσοδο βοήθειας και την έξοδο των αλλοδαπών», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ερυθράς Ημισελήνου που κατευθύνεται και ο ίδιος στη Ράφα. Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς αναμένεται σήμερα στο Κάιρο με στόχο «να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Χαν Γιούνις και τη Ράφα

Τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Χαν Γιούνις και της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες επλήγησαν σπίτια, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα