Τουλάχιστον 213 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 61 παιδιά και 12 Ισραηλινοί, εκ των οποίων 2 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους σε Λωρίδα της Γάζας και Ισραήλ από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς την τελευταία εβδομάδα. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ και δεν φαίνονται αποφασισμένες να αναλάβουν δράση για τον τερματισμό της βίας με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν να σημειώνει από την Κοπεγχάγη πως «εναπόκειται στα αντιμαχόμενα μέρη να αποσαφηνίσουν ότι επιθυμούν ανακωχή», ενώ υποστήριξε πως «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Το μεσημέρι της Τρίτης ξεκίνησε και η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ είχε υπογραμμίσει πως «η Ε.Ε. συμμετέχει ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της βίας στην περιοχή».

Εκτός από τους νεκρούς η έκρηξη βίας στην Μέση Ανατολή και οι εκατέρωθεν επιθέσεις που συνεχίζονται σχεδόν αδιάκοπα από τις 10 Μαΐου έχουν οδηγήσει σε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 58.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ, ενώ 450 κτίρια έχουν γκρεμιστεί ή έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 47.000 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία.

Η Φάταχ κάλεσε σε μια «ημέρα οργής» και κήρυξε γενική απεργία για την Τρίτη, καλώντας επίσης σε κινητοποιήσεις σε πόλεις με κατά πλειονότητα αραβικό πληθυσμό και «μικτό» πληθυσμό στο Ισραήλ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για της αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.