Ισπανία: Ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τους αμπελώνες

Πρέπει να διαβάσετε

Δημιουργικές λύσεις αναζητούν οι οινοπαραγωγοί της Ισπανίας, καθώς η ξηρασία απειλεί τη συγκομιδή σταφυλιών, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι αμπελώνες σε όλη τη διάσημη περιοχή παραγωγής κρασιού Penedes της Καταλονίας είναι τόσο ξηραμένοι που οι ρίζες των αμπελιών ηλικίας 30 ετών έχουν καταστραφεί, αφήνοντας συρρικνωμένα κόκκινα και πράσινα σταφύλια να μαραζώνουν κάτω από τον έντονο ήλιο – προς απογοήτευση του κλάδου.

Τα μισά σταφύλια

Η βορειοανατολική περιοχή είναι από τις περισσότερο επηρεασμένες από τη μακροχρόνια ξηρασία της Ισπανίας, το πιο έντονο φαινόμενο που έχει καταγραφεί από τότε που υπάρχουν αρχεία, το 1961.

Ο κλάδος των οινοπαραγωγών πιστεύει ότι θα μπορούσε να χάσει μεταξύ 35% και 55% των σταφυλιών σε σύγκριση με μια σχετικά κανονική συγκομιδή λόγω της ξηρασίας δήλωσε ο Quim Tossas, πρόεδρος της AE CAVA, ενός επιχειρηματικού ομίλου που αντιπροσωπεύει το 75% των παραγωγών κρασιού.

«Η κατάσταση είναι δραματική», πρόσθεσε.

Δημιουργικές λύσεις

Το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού πωλείται εκτός Ισπανίας – ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αφρώδους οίνου στον κόσμο μετά τη Γαλλία. Πέρυσι, ο κλάδος παρήγαγε 249 εκατομμύρια φιάλες, 4,6% περισσότερες από το 2021.

Καθώς οι ξηρασίες και οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αναμένεται να ενταθούν ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, ορισμένοι παραγωγοί αναζητούν δημιουργικές λύσεις, ελπίζοντας να μειώσουν τη χρήση του νερού.

Το οινοποιείο Vilarnau επαναχρησιμοποιεί νερό για καθαρισμό ώστενα ποτίζει τους αμπελώνες, διαχωρίζοντας τα αμπέλια ώστε να υποφέρουν λιγότερο από αυτό που αποκαλούν «υδρικό στρες» και χρησιμοποιώντας άλλους σπόρους και ποικιλίες που θεωρούνται πιο ανθεκτικές στην ξηρασία.

Η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στην αλλαγή της νοοτροπίας της αμπελουργίας», δήλωσε η Εύα Πλάζας, οινολόγος στο Vilarnau.

«Πιστεύω ότι το μέλλον θα εξελιχθεί ως εξής: γηγενείς ποικιλίες, πολύ μεγαλύτερες (απόσταση μεταξύ) θέσεις φύτευσης και να προσπαθήσουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το νερό που έχουμε, έτσι ώστε όλα αυτά να καταλήξουν να αθροίζονται ώστε να έχουμε ποιοτικά σταφύλια στην περιοχή».

ΠηγήΟΤ

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα