Ισπανία: Συμφωνεί με υπό όρους χάρη στον Πουτζντεμόν ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος

Πρέπει να διαβάσετε

Με την υπό όρους απονομή χάριτος στον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν για τον ρόλο του στην παράνομη προσπάθεια για ανεξαρτησία το 2017 τάχθηκε ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (PP) Αλμπέρτο Φεϊχό, αιφνιδιάζοντας τους πάντος, ακόμη και μέλη του κόμματος.

Υπό την ηγεσία του Φεϊχό, το PP καταδίκαζε σταθερά τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, επειδή προσέφερε αμνηστία στον Πουτζντεμόν και δεκάδες άλλους που συμμετείχαν στο κίνημα ανεξαρτησίας με αντάλλαγμα τις ψήφους του κόμματός του, Junts per Catalunya («Μαζί για την Καταλονία»).

Από τότε που ανακοινώθηκε η αμνηστία, το PP, μαζί με το ακροδεξιό κόμμα Vox, οργάνωσαν δεκάδες διαδηλώσεις, αρκετές από τις οποίες ήταν βίαιες, σημειώνει ο Guardian.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν μεγάλη έκπληξη για το PP όταν ο Φεϊχό άφησε να διαρρεύσει κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους το Σάββατο ότι υποστήριζε να δοθεί στον Πουτζντεμόν χάρη υπό όρους. Αργότερα διευκρίνισε ότι οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες προς το παρόν ενώ δήλωσε ότι, όπως πιστεύει, «μια υπό όρους αμνηστία» θα μπορούσε να είναι δυνατή στο μέλλον.

Η μεταστροφή έχει συγκλονίσει το PP καθώς αντιμετωπίζει την Κυριακή κρίσιμες εκλογές στη Γαλικία, μια περιοχή που κυβερνά τα 34 από τα τελευταία 43 χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το PP χάνει ψήφους από το Εθνικιστικό Μπλοκ της Γαλικίας (BNG).

Ακόμη και στελέχη του κόμματος του Φεϊχό αναρωτιούνται τι ελπίζει να κερδίσει ο ηγέτης του κόμματος από τη μεταστροφή του, μια πολιτική που απορρίφθηκε σθεναρά από το Vox, τον σύμμαχο του PP.

«Υποθέτω ότι υπάρχει κάποια εξήγηση γι’ αυτό, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι. Πολλοί από εμάς έχουν μείνει άναυδοι», δήλωσε ένας ανώνυμος περιφερειακός ηγέτης του PP στην εφημερίδα El País.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για μια επιχείρηση περιορισμού της ζημιάς μετά από μια συγκεκαλυμμένη απειλή του Ποτζδεμόν ότι είναι έτοιμος να αποκαλύψει τι του πρόσφερε ο Φεϊχό κατά τη διάρκεια μυστικών συνομιλιών μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου που άφησαν την Ισπανία πρακτικά χωρίς κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα