Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει και η Ισπανία παλεύει να βρει μια στρατηγική που θα διατηρήσει ασφαλείς τους μαθητές, την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται σε όλη την χώρα.

Οι επικεφαλής της εκπαίδευσης στην Ισπανία θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την στρατηγική πριν από το άνοιγμα των σχολείων στην αρχή του σχολικού έτους, αλλά με 17 περιφέρειες, καθεμία από τις οποίες αντιμετωπίζει διαφορετικά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και με τα ποσοστά μόλυνσης υψηλά σε ορισμένες πόλεις και σχεδόν ανύπαρκτα σε άλλες, δεν θα είναι εύκολο να καταλήξουν σε λύσεις που να ταιριάζουν σε όλες.

Όλοι συμφωνούν για την σημασία της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, διασφαλίζοντας παράλληλα πως οι αίθουσες διδασκαλίας και το σχολικό περιβάλλον θα είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερα, ότι η επαφή πρέπει να είναι περιορισμένη και να διατηρούνται τα πρότυπα υγιεινής.

Οι κατευθυντήριες γραμμές εκδόθηκαν τον Ιούνιο προκειμένου να βοηθήσουν τις περιφερειακές αρχές για την επιστροφή στα σχολεία, αλλά με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού να χτυπά την Ισπανία νωρίτερα από το αναμενόμενο και τα κρούσματα να αυξάνονται, τα σχέδια πρέπει να ενημερωθούν.

Ορισμένες περιφέρειες έχουν ήδη περιγράψει στρατηγικές και άλλες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστικά σχέδια. Τα μέχρι στιγμής σχέδια είναι τα εξής:

Μάσκες προσώπου στα παιδιά

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ισπανικού υπουργείου Υγείας, οι μάσκες προσώπου πρέπει να είναι υποχρεωτικές για όλα τα παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω ακόμη όταν βρίσκονται γύρω από τα σχολεία, αλλά μόλις μπουν στις τάξεις οι κανόνες αλλάζουν.

Ορισμένες περιοχές προτείνουν πως θα πρέπει να αφαιρούνται οι μάσκες όταν θα κάθονται στα θρανία τους τα παιδιά αρκεί να διατηρούν την ασφαλή απόσταση του 1,5 μέτρου.
Μια πόλη στην επαρχία της Σεβίλλης, το El Rubio, χρησιμοποίησε τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιούνται για την γιορτή της πόλης για να επενδύσει σε διαχωριστικά από πλέξιγκλας στο τοπικό σχολείο των 250 μαθητών.

Μαζικά τεστ

Η Γαλικία, η Ανδαλουσία και η Καταλονία έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την διεξαγωγή μαζικών τεστ σε δασκάλους και μαθητές, με την Καταλονία να διαθέτει πόρους για μισό εκατομμύριο τεστ μεταξύ της αρχής της σχολικής χρονιάς και του Νοεμβρίου.
Αυτή όμως, η ιδέα δεν υποστηρίζεται από το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας που λέει ότι είναι ένα ακριβό μέτρο που δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εάν τα τεστ δεν γίνονται σε τακτική βάση.

Μέτρηση θερμοκρασίας

Ομοίως, υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την χρησιμότητα και την πρακτικότητα της λήψης της θερμοκρασίας κάθε μαθητή κατά την άφιξη στο σχολείο. Αν και ο πυρετός είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του κορωνοϊού, η χρήση θερμομέτρου δεν θα ανιχνεύσει τον ιό σε ασυμπτωματικά άτομα, όπως και πολλά παιδιά.
Επίσης, θα προκαλέσει συνωστισμό στις εισόδους του σχολείου καθώς τα παιδιά παρατάσσονται για να μετρηθεί ο πυρετός τους.

Ορισμένες περιοχές θα επιμείνουν πως πρέπει οι γονείς να συμφωνήσουν για την μέτρηση του πυρετού των παιδιών τους προτού φύγουν από το σπίτι και να τα κρατήσουν εκτός εάν εμφανίσουν συμπτώματα της ασθένειας.

Μικρότερος αριθμός μαθητών στις τάξεις

Οι συστάσεις στις οποίες συμφωνούν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας περιλαμβάνουν την ανάγκη για μικρότερες τάξεις μαθητών μεταξύ 15 και 20. Οι συναναστροφές στα διαλείμματα θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στους μαθητές των τάξεων.

Πηγή: iefimerida.gr