Ισπανία: Μαδρίτη και τρεις άλλες αυτόνομες κοινότητες προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τον φόρο μεγάλης περιουσίας

Πρέπει να διαβάσετε

Το Συνταγματικό Δικαστήριο (TC) εξετάζει την προσφυγή που υπέβαλε η Κοινότητα της Μαδρίτης κατά του φόρου στις μεγάλες περιουσίες, τον οποίο η περιφερειακή κυβέρνηση υπέβαλε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους θεωρώντας ότι είναι «επίθεση» κατά της Κοινότητας από τη Μαδρίτη.

Ο προσωρινός φόρος αλληλεγγύης στις μεγάλες περιουσίες, που εγκρίθηκε για τα έτη 2023 και 2024, αφορά καθαρά περιουσιακά στοιχεία άνω των 3 εκατ. ευρώ, προκύπτει στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους και η υποβολή της δήλωσης γίνεται από 1 έως 31 Ιουλίου.

Εκτός από τη Μαδρίτη, τρεις άλλες αυτόνομες κοινότητες -η Ανδαλουσία, η Γαλικία και η Μούρθια-, όλες διοικούνται από το ΡΡ, άσκησαν έφεση κατά του συντελεστή. Ομοίως, τον Μάρτιο η Συνέλευση της Μαδρίτης υπέβαλε τη δική της έκκληση στο TC, σε συμμόρφωση με την εντολή της ολομέλειας του περιφερειακού Επιμελητηρίου, το οποίο ενέκρινε αυτήν την πρωτοβουλία μετά από πρόταση του PP και με την υποστήριξη του Vox.

Ο προσωρινός φόρος αλληλεγγύης στις μεγάλες περιουσίες έχει συγκεντρώσει 623 εκατ. ευρώ το 2023, επηρεάζοντας 12.010 μεγάλες περιουσίες – το 0,1% του συνόλου των φορολογουμένων – που έχουν πληρώσει μέσο τέλος 52.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγήertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα