Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025
8.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ισχυρό πλήγμα για το Σάλτσμπουργκ – Έχασε το αποκλειστικό δικαίωμα στις διάσημες σοκολάτες Μότσαρτ

Πρέπει να διαβάσετε

Την «πατρότητα» για την παρασκευή των διάσημων σε όλον τον κόσμο Mozartkugeln έχασε η Αυστρία και συγκεκριμένα το Σάλτσμπουργκ.

Η αυστριακή πόλη έχασε την αποκλειστική της αξίωση για το πιο αγαπημένο σουβενίρ από όλα – σοκολατάκια Μότσαρτ σε συσκευασία αλουμινίου σε μέγεθος μπουκιάς που φέρουν το ομοίωμα του μουσικού θαύματος μετά από την πτώχευση του εργοστασίου όπου γινόταν η παρασκευή του, σύμφωνα με τον Guardian.

Τον περασμένο μήνα έφυγε από τη γραμμή παραγωγής στο προάστιο Γκρέντιγκ η τελευταία σοκολάτα Mozartkugel του Σάλτσμπουργκ, ένα γλύκισμα γεμάτο με μάρτσιπαν, φιστίκι και νουγκά, που εφευρέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το εργοστάσιο που παρήγαγε 57 εκατ. σοκολατάκια Mozartkugel ετησίως έκλεισε στο τέλος του έτους, αφού ο κατασκευαστής Salzburg Schokolade χρεοκόπησε, εν μέρει λόγω της εκτίναξης των τιμών του κακάο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους 65 άτομα.

Αν και οι λιχουδιές αυτές έχουν πολλές απομιμήσεις, μόνο η αυθεντική «Echte Salzburger Mozartkugel» παράγονταν μαζικά για εξαγωγή στην αυστριακή πόλη. Το συνδικάτο Pro-Ge που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους αποκάλεσε το εργοστάσιο Mozartkugel την «καρδιά της περιοχής», όπου το προσωπικό ήταν «υπερήφανο για ένα προϊόν που έκανε τον γύρο του κόσμου».

Παρά την τοπική καταγωγή τους, η άδεια παραγωγής των σοκολατοειδών ανήκει εδώ και αρκετά χρόνια στον αμερικανικό όμιλο Mondelez International, ο οποίος παράγει διεθνή εμπορικά σήματα όπως τα μπισκότα Oreo και οι σοκολάτες Toblerone.

Μετά την πτώχευση της Salzburg Schokolade μετά από τρία χρόνια προσπαθειών διάσωσης, η Mondelez δήλωσε ότι θα αναζητήσει στο περιφερειακό δίκτυο παραγωγής της μια νέα τοποθεσία για την παραγωγή των Mozartkugeln.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πιθανότερος προορισμός ήταν η Τσεχική Δημοκρατία, με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Η ταυτότητα του Σάλτσμπουργκ, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Αυστρίας, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τον Μότσαρτ, προσφέροντας τεράστιο πολιτιστικό κύρος στην κοινότητα των μόλις 150.000 κατοίκων και ένα σταθερό κέρδος από τις ορδές των τουριστών κάθε χρόνο.

Το ίδιο το παιδί-θαύμα είχε αντικρουόμενα αισθήματα με τη γενέτειρά του, όπου υπηρέτησε στην αυλή του αρχιεπισκόπου, παραπονούμενος σε επιστολές του ότι την έβρισκε βαρετή, επαρχιακή και ασφυκτική. Τελικά μετακόμισε στα 20 του χρόνια στην πιο κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα Βιέννη, όπου βρήκε μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία.

Μετά τον πρόωρο θάνατο του Μότσαρτ στα 35 του χρόνια, η χήρα του, Κόνσταντζ, φορτωμένη με χρέη, επέστρεψε τελικά στο Σάλτσμπουργκ. Κάποιοι της χρεώνουν ευρέως ότι διατήρησε και αξιοποίησε την κληρονομιά του.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα