Οι μονομερείς ανακοινώσεις, με ορισμούς ημερομηνιών έναρξης της τουριστικής περιόδου ,παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Υπουργείου Τουρισμού, ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ. Η Επανεκκίνηση θα γίνει όταν υπάρχουν κρατήσεις,

Το ‘’Πράσινο πιστοποιητικό’’ που σωστά πρότεινε ο Πρωθυπουργός της χώρας, εάν λάβουμε υπόψη την γνωστή βραδύτητα της ΕΕ, θα αργήσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι Αεροπορικές Εταιρείες και οι Τour Operators, αδημονούν να ξεκινήσουν, με την αβεβαιότητα όμως που επικρατεί και το κυριότερο με την έλλειψη ενδιαφέροντος και την επιφυλακτικότητα των ταξιδιωτών, δεν το τολμούν.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι προηγείται η Υγεία και η Ασφάλεια, όμως και τα όρια αντοχής της οικονομίας είναι συγκεκριμένα.

Διακίνηση με ασφάλεια φωνάζουν όλοι, η οποία ωστόσο ως βροντοφωνάζουν οι ειδικοί, εξασφαλίζεται μόνο με test, άποψη την οποία και υιοθετούν οι κυβερνώντες. Με PCR τεστ μέχρι 72 ώρες, ή για άλλες χώρες μέχρι 48 ώρες πριν το ταξίδι. Δυστυχώς, το κόστος τεράστιο, η διαδικασία πολύπλοκη και πολυήμερη, απόλυτα μη συμβατή για ταξίδια, όμως, το πιο σημαντικό, μη ασφαλής τελικά. Και τούτο διότι όλα τα κρούσματα που ανακοινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες ως θετικά στις πύλες εισόδου, είναι ατυχείς ταξιδιώτες που αν και έκαναν το test 72 ώρες πριν το ταξίδι για να έχουν έγκαιρα το αποτέλεσμα, στο διάστημα ωστόσο των 3 ημερών, ο ιός που ‘’δούλευε’’ στον οργανισμό τους, εκδηλώθηκε την ημέρα της άφιξης τους και ανιχνεύθηκε σε ταχεία δοκιμασία αντιγόνων ,κοινώς rapid test, στο αεροδρόμιο (ήταν η εξήγηση που λάβαμε από τα χείλη των ειδικών)

.Εάν όμως, είχαν κάνει το rapid test την ίδια ημέρα μερικές ώρες πριν το ταξίδι, θα ήταν ευκολότερο, γρηγορότερο, πολύ φτηνότερο και το σημαντικότερο, δεν θα έμπαιναν στην ταλαιπωρία να περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα , αντί να κάνουν διακοπές.

Τι γίνεται όμως στην επιστροφή τους;

Με τα σημερινά δεδομένα ,οι χώρες από όπου αντλούμε τους Τουρίστες μας ,ζητούν να υποβληθούνσε PCR τεστ όταν επιστρέφουν. Κανένας μα κανένας τουριστικός προορισμός στην χώρα δεν διαθέτει αυτή την δυνατότητα, κατά την διάρκεια της σαιζόν, να εκτελέσει τόσα πολλά test, ενώ παράλληλα δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το υπέρογκο οικονομικό κόστος που θα επιβαρύνει τον ταξιδιώτη .Όλοι οι Τour Operators ενημερώνουν ότι εάν ισχύσει τελικώς αυτό, θα υπάρξει τεράστια μείωση της Τουριστικής κίνησης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ταχεία δοκιμασία αντιγόνων (rapid test) αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (η παρακάτω σημείωση είναι από την επίσημη σελίδα της ΕΕ)

Ήρθε η ώρα ….παράλληλα με το πράσινο πιστοποιητικό, η χώρα μας να βγει μπροστα, ώστε σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες Τουριστικές χώρες, να αντικατασταθεί ,όπου αυτό ζητείται, το PCR με το RAPID test σε όλες τις χώρες της ΕΕ αλλά και μέσω διακρατικών συμφωνιών και στις Τρίτες χώρες που συνεργαζόμαστε.

Ήρθε η ώρα… να καταλάβουμε όλοι, ότι εάν η χώρα μας δεν επανέλθει στην ‘’Πράσινη Ζώνη’’, να μην περιμένουμε Τουρίστες.

Mιχάλης Βλατάκης

Ο Μιχάλης Βλατάκης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης