Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
25 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ιράν: Διχασμός για το «χτύπημα» στο Ισραήλ – Άμεση επίθεση θέλουν οι Φρουροί της Επανάστασης, αρνητικός ο πρόεδρος Πεζεσκιάν

Πρέπει να διαβάσετε

Διχασμό στο εσωτερικό του Ιράν φαίνεται πως έχει προκαλέσει το θέμα του σχεδιαζόμενου «χτυπήματος» στο Ισραήλ. Σύμφωνα με αποκάλυψη του Telegraph, οι Φρουροί της Επανάστασης επιμένουν να επιτεθούν άμεσα στο Τελ Αβίβ και σε άλλες ισραηλινές πόλεις ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, ωστόσο ο νέος, μετριοπαθής, πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πεζεσκιάν πρότεινε η επίθεση να επικεντρωθεί σε «μυστικές ισραηλινές βάσεις» σε χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράν. Μάλιστα, το δημοσίευμα «θυμάται» πως το Ιράν έχει στο παρελθόν στοχοποιήσει «κατασκοπευτικές βάσεις» της Μοσάντ στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Σύμβουλος του Ιρανού προέδρου δήλωσε στον Telegraph ότι «ο Πεζεσκιάν φοβάται ότι οποιαδήποτε άμεση επίθεση στο Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες». «Ανέφερε (ο Πεζεσκιάν) ότι ήμασταν τυχεροί που το Ιράν δεν προχώρησε σε ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ την προηγούμενη φορά και ίσως να μην γίνει ούτε αυτή τη φορά», πρόσθεσε ο σύμβουλος, αναφερόμενος στην επίθεση της 13ης Απριλίου, όταν το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Ένας άλλος σύμβουλος του Ιρανού προέδρου που επικαλείται η Telegraph δήλωσε ότι ο Πεζεσκιάν «πρότεινε να στοχεύσουμε ένα μέρος που συνδέεται με το Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Ιρακινό Κουρδιστάν, να ενημερώσουμε αυτές τις χώρες εκ των προτέρων και να τελειώσουμε έτσι με όλο το δράμα».

Η επιμονή των Φρουρών της Επανάστασης να στοχοποιούν το Ισραήλ «αποσκοπεί περισσότερο στην υπονόμευση της προεδρίας του Πεζεσκιάν, παρά στην κάλυψη της ταπείνωσης που υπέστησαν» με τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος που μίλησε στην Telegraph.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ιδρύθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 για να προστατεύσουν το νέο καθεστώς από τις εγχώριες διαφωνίες, και έχει εξελιχθεί σήμερα σε έναν εκτεταμένο οργανισμό με σημαντική επιρροή στον στρατό, την οικονομία και την ευρύτερη κοινωνία του Ιράν.

Την τελική ευθύνη για την απόφαση σχετικά με το πώς θα αντιδράσει το Ιράν έχει ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει απειλήσει το Ισραήλ με «αυστηρή τιμωρία».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα